Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Jsem rád, že se vracím zpátky


Datum:

Apoštolský nuncius v ČR Charles D. Balvo se v pátek 7. prosince poprvé představil novinářům a zaměstnancům ČBK jako diplomatický zástupce Vatikánu v naší zemi.

Jsem rád, že se vracím zpátky

Jako doyen diplomatického sboru v ČR má nový vatikánský velvyslanec příští týden navštívit parlament, jeho další kroky mj. povedou na svátek sv. Štěpána do Litoměřic, kde se setká s biskupem Janem Baxantem a věřícími při mši svaté ve zdejší katedrále slavící v ten den patrocinium.

Charles Daniel Balvo považuje za jeden ze svých dlouhodobých úkolů jednání o smlouvě mezi Českem a Vatikánem. Pracovat na ní chce společně s českou katolickou církví, řekl dnes k této delší dobu nedořešené otázce novinářům v Praze (ČR je jednou z posledních zemí Evropy, která nemá vztahy s centrem katolického světa upravené dohodou). "Vím, že je na stole diskuse o dohodě mezi Svatým stolcem a Českou republikou," řekl a podotkl, že už má zkušenosti s přípravou smlouvy, při svém předchozím působení v Keni zahájil proces jednání o obdobné dohodě. V záležitosti smlouvy mezi Českem a Vatikánem chce navázat na práci svých předchůdců a hodlá také spolupracovat s českými katolíky. Spolupráce s místní církví při přípravě smlouvy je podle něj pravidlem všude ve světě. "Oni jsou ti, kdo zde žijí a znají situaci nejlépe," řekl Balvo. Jednání o smlouvě vnímá jako dlouhodobý úkol a dnes poznamenal, že vzhledem ke svému věku 67 let a tomu, že do důchodu půjde v 75 letech, má před sebou sedm až osm let práce v Česku, tudíž není třeba spěchat.

Co se týče svých dalších cílů či východisek v duchovní oblasti, odpovídal nový nuncius tak, že v momentě, kdy přijíždí z Afriky, kde je náboženství pro lidi velmi důležité, do země o které se říká, že je jednou z nejateističtějších na světě, zkusí společně s místní církví udělat maximum, co bude v jeho silách. Chce fungovat jako servis pro církev i společnost. Za východisko pro svoji spiritualitu diecézního kněze považuje nový vatikánský velvyslanec myšlenky papeže Františka a chce čerpat ze svých zkušeností získaných při práci pro farnost, kterou hluboce miloval. „Toto je pro mne základ, na kterém stavím po zbytek mého života,“ řekl pro TV Noe.

Je dobré připomenout, že nový nuncius není v naší vlasti poprvé; v minulosti zde působil jako rada Apoštolské nunciatury a dnes připomněl, že návrat vatikánských diplomatů na místo předchozího působení není pravidlem, ale není ani zcela neobvyklý. Uvítal, že se mohl do Česka vrátit, protože má zemi i Prahu rád, zejména zmínil své časté procházky historickým centrem města či široké možnosti návštěvy kulturních akcí (sídlo apoštolské nunciatury je např. nedaleko Národního divadla). (zdroj: cirkev.cz)