Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

V Lezníku obnoven misijní kříž


Datum:

Před kaplí Nanebevzetí Panny Marie v Lezníku u Poličky posvětil biskup Josef Kajnek v neděli 21.10. obnovený misijní kříž.

V Lezníku obnoven misijní kříž

Slavnostní akt se uskutečnil u příležitosti 130. výročí postavení a posvěcení kaple. „Nemyslel jsem si, že se ještě dočkám opětovného vztyčení našeho misijního kříže. Můj tatínek jej společně s dalšími rozebíral v první polovině padesátých let minulého století, protože se už nacházel ve velmi špatném stavu“, řekl Jaroslav Patočka, který při obnově kříže aktivně pomáhal.

Původní dřevěný kříž posvětili misionáři 17. dubna 1875 v závěru lidové misie. Zachovala se však z něho pouze cedulka s pamětním nápisem a k tomu několik historických fotografií. Nový kříž je vyroben z modřínových hranolů a dosahuje výšky téměř pěti metrů. Kontura plechového korpusu ukřižovaného Ježíše Krista je přesnou kopií dochovaného originálu zavěšeného do roku 1939 na jiném dřevěném kříži v obci.

„Dnešní den je završením mého dlouholetého přání. V příštím roce hodlám s Boží pomocí obnovit v Lezníku ještě jeden dřevěný kříž,“ říká hlavní organizátor obnovy a zároveň obecní kronikář Josef Kopecký. Náklady na obnovu kříže uhradilo město Polička.