Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Papež: Svatí nás učí žít lásku k Bohu naplno


Datum:

V neděli 14. října svatořečil papež František na zaplněném náměstí sv. Petra sedm nových služebníků církve.

Papež: Svatí nás učí žít lásku k Bohu naplno

Jde o papeže Pavla VI., salvadorského arcibiskupa Óscara Romera, italské diecézní kněze Francesca Spinelliho a Vincenza Romana, řeholní sestry Marii Katharinu Kasperovou z Německa a Nazarii Ignaziu od svaté Terezie od Ježíše ze Španělska a italského laika Nunzia Sulprizia. Ve své homilii papež vyzdvihl, že všichni tito svatí dokázali, byť v různém kontextu, naplno realizovat Boží pozvání a jsou tak pro nás velkým příkladem. 

Přestože mše svatá začínala až v 10.15, již od brzkých ranních hodin zaplavily okolí náměstí sv. Petra davy poutníků z celého světa. Všichni museli projít bezpečnostní kontrolou, což při počtu 70 000 lidí nebylo zcela jednoduché. Slavnostní mši svaté byly přítomné kromě synodních otců, tisíců kněží také četné státní delegace, včetně španělské královny Sofie, prezidentů Itálie, Chile, Salvadoru a Panamy.

Po úvodních obřadech kardinál Giovanni Angelo Becciu, prefekt Kongregace pro svatořečení, doprovázen postulátory, požádal papeže Františka o svatořečení blahoslavených kandidátů a krátce představil jejich životy. Poté následovaly litanie ke všem svatým, po kterých papež František pronesl kanonizační formuli: „Na počet Nejsvětější Trojice, pro oslavení katolické víry a posílení křesťanského života, z autority našeho Pána Ježíše Krista, svatých apoštolů Petra a Pavla a Naší, poté, co jsem dlouze zkoumal, mnohkráte vzýval Boží pomoc a naslouchal mínění mnohých našich bratří biskupů, prohlašujeme a označujeme za svaté blahoslavené Pavla VI., Óscara Arnulfa Romera Galdámeze, Francesca Spinelliho, Vincenza Romana, Marii Katharinu Kasperovou, Nazarii Ignaziu od svaté Terezie od Ježíše a Nunzia Sulprizia a zapisujeme je do seznamu svatých a ustanovujeme, že v celé církvi budou zbožně uctíváni jako svatí. Ve jménu Otce i Syna i Ducha Svatého. Amen."

Ježíš žádá radikální lásku

V dnešním evangeliu se četl příběh o mladíkovi, který se ptal Ježíše: „Mistře dobrý, co mám dělat, abych měl podíl na věčném životě?“ (Mk 10,17) A přestože zachovával zákon, tj. všechna přikázání, nebyl schopen následovat Ježíšovy výzvy: „Jdi, prodej všecko, co máš, rozdej chudým a budeš mít poklad v nebi; pak přijď a následuj mne!“ (Mk 10, 21) 

„Ježíš je radikální. Dává všechno a žádá všechno, dává veškerou lásku a žádá nerozdělené srdce," uvedl papež František ve své homílii. A pravě tito noví svatí dokázali této výzvy, oproti mladíku z evangelia, uposlechnout a přijali pozvání Ježíše jej následovat, vše opustit a vsadit svůj život na Boží království.

Co tyto nové svaté spojuje?

Pavel VI., Óscar Romero, Francesco Spinelli, Vincenzo Romano, Marie Katharina Kasperová, Nazaria Ignazia od svaté Terezie od Ježíše a Nunzio Sulprizio, tito všichni noví svatí měli mnoho společného. Přestože každý z nich pocházel z jiného kontextu, žili v jiné části světa a v trochu jiné době, všichni svůj život plně nabídli Kristu.

Obětavě sloužili chudým, byli zcela oddaní charitě a projevovali lásku k bližním, za kterými se nebáli jít ani na ulici. Zároveň měli velkou úctu k eucharistii, ze které čerpali sílu pro svoji službu druhým. Bohu dokázali obětovat všechny své těžkosti, bolesti a utrpení, které mnohdy předčasně ukončily jejich životy. Některé z nich dokonce blahořečil sám Pavel VI., který nyní společně s nimi byl svatořečen.

 

Převést Slovo evangelia do vlastního života

Celou homílii papeže Františka si můžete přečíst na stránkách Radio Vaticana. Na videu uslyšíte závěrečná slova papeže Františka: 

„Pavel VI. i přes všechnu námahu a nepochopení horlivě dosvědčoval krásu a radost plynoucí z úplného následování Ježíše. Dnes nás znovu vybízí, spolu s koncilem, jehož byl moudrým kormidelníkem, abychom žili naše společné povolání, tj. všeobecného povolání ke svatosti. Ne jen tak na půl, nýbrž svatost. Je krásné, že spolu s ním a mezi dalšími dnešními svatými a světicemi, je také Mons. Romero, který opustil světské jistoty, dokonce i vlastní bezpečí, aby podle evangelia daroval život, byl nablízku chudým a svému lidu a jeho srdce bylo zmagnetizováno Ježíšem a bratřími.

Totéž můžeme říci o Francescovi Spinellim, Vincenzo Romanovi, Marii Katharině Kasperové, Nazarii Ignácii od svaté Terezie od Ježíše a také o našem mladíkovi z Abruzza a Neapole, Nunziovi Sulpriziovi, mladém, odvážném a pokorném světci, který se uměl setkávat s Ježíšem v utrpení, mlčení a sebedarování. Všichni tito svatí v různých kontextech tlumočili svými životy dnešní Slovo, nikoli vlažně či vypočítavě, nýbrž nadšeně riskovali a odevzdávali. Bratři a sestry, kéž nám Pán pomáhá napodobovat jejich příklad." Zdroj: Církev.cz