Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Oslava 17. listopadu v Kutné Hoře


Datum:

V Kutné Hoře bude možné si v sobotu 17. listopadu připomenout události moderních českých dějin.

Oslava 17. listopadu v Kutné Hoře

17. listopad je spojen se dvěma událostmi moderních českých dějin, při nichž hlavní roli hráli studenti českých vysokých škol. V roce 1939 byly nacisty uzavřeny vysoké školy a mnoho studentů pak bylo posláno do koncentračního tábora a někteří i popraveni. V roce 1989 studentská demonstrace vedla k pádu komunistického režimu a obnovení demokracie.

Římskokatolická farnost - arciděkanství Kutná Hora spolu s kutnohorskými středními školami připravují oslavy 17. listopadu. Jedná se o studentský svátek, a proto se o průběh postarají hlavně studenti z Církevního gymnázia, Gymnázia J. Ortena, SOŠ a SOU řemesel a Střední průmyslové školy. Zajistí kulturní program, propagaci, organizaci, moderování i občerstvení. Každá škola má jiné možnosti a vzájemně se výborně doplňují.

Hlavní částí oslav bude průvod městem. Zastaví se na čtyřech místech, kde proběhne vždy jedno divadelní nebo hudební vystoupení na téma např. svoboda, láska.

Program začne malým happeningem v 16:30 u sochy T. G. Masaryka. Při kávě a čaji zazní písničky např. od Karla Kryla nebo Jaroslava Hutky v podání žáků ZUŠ KH pod vedením B. Řepy. Studenti budou rozdávat svíčky a trikolóry. Oficiální slavnostní zahájení oslavy bude v 17:00 hodin na stejném místě. Spolu se zástupci města budou položeny kytice k památníků T. G. Masaryka. Průvod půjde od sochy T. G. M. na Palackého náměstí, kde bude první zastavení. Druhé zastavení bude na náměstí Národního odboje, třetí na rohu Barborské a Smíškovy ulice a poslední na schodech u chrámu sv. Barbory. Účastníci průvodu budou moci položit svíčky u lípy 17. listopadu ve Vorlíčkových sadech. Poté se průvod za zvuku varhan přesune do chrámu sv. Barbory, kde pěvecký sbor Gaudeamus pod vedením Z. Licka zazpívá českou hymnu a píseň Modlitba pro Martu, která už je s důležitými momenty naší nedávné historie úzce spjata. P. Jan Uhlíř spolu se studenty průvod ukončí.

Před chrámem pak bude pro všechny připraveno malé občerstvení a v osm hodin budou oslavy pokračovat v klubu Česká 1, kde zahrají Vinc a Vilémova kapela.

Přijďte s námi oslavit svátek studentů a demokracie: 17. listopadu 2018 v 16.30 u sochy T. G. Masaryka