Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Senioři se setkali se svým biskupem


Datum:

Diecézní setkání seniorů 2018 se uskutečnilo na téma Svědectví minulosti, naděje budoucnosti.

Senioři se setkali se svým biskupem

Senioři z celé diecéze se potkali ve čtvrtek 18.10. na svém  celodiecézním setkání v Hradci Králové. A bylo znát, že si společenství s diecézním biskupem a pozvanými hosty užívali. Hned na začátku všechny pozdravil Vladimír Derner, náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje. Jeho slova, že jsou senioři důležitým článkem společnosti a že jsou odpovědni za předávání hodnot našeho národa dalším generacím, se nedala přeslechnout.

Dopolední program otevřela mše svatá v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Sloužil ji biskup Jan Vokál a zahájil ji s humorem sobě vlastním slovy: “Mohu dnes již hrdě říct, že od minulého měsíce patřím také mezi seniory. Zjišťuji, že to má i své výhody, třeba slevu na lyžařskou permanentku.“ Rozesmál tak celý kostel. Ve své homilii biskup Jan mimo jiné zopakoval nedávno vyřčená slova papeže Františka, abychom se varovali rigidních křesťanů a sami zkoumali svá srdce, zda jsou otevřena působení Boží milosti.

Pro seniory byly připraveny tři přednáškové bloky. Dr. Toman Brod vyprávěl o svých zkušenostech jako přeživší holokaustu. P. Miloslav Fiala pak zavzpomínal na své působení v královéhradecké diecézi v době komunismu a přiblížil i další etapy svého života. A z Bruselu přijela do Hradce Králové Michaela Šojdrová, která otevřela téma kolem Istambulské smlouvy a přijímání uprchlíků, zvláště malých dětí do naší země. „U vzniku Evropské unie stáli křesťané, kteří si uměli odpustit. Přes všechny ty obrovské křivdy, které se v Evropě staly mezi Němci, Francouzi, Čechy, Slováky a dalšími národy. Před dvěma lety navštívili Evropský parlament prezidenti Izraele a Palestiny. Izraelský prezident tehdy prohlásil, že na Blízkém Východě, mezi Izraelem a Palestinou dojde k míru jedině tehdy, když si národy podají ruce a usmíří se“, pronesla ve svém příspěvku europoslankyně. O veselý závěr seniorského dne, který připravilo Diecézní centrum pro seniory, se postarala cimbálová muzika. Protože nejen chlebem je i křesťan živ. Akci finančně podpořil Královéhradecký kraj.


Fotogalerie