Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Chlumek v Luži zaplnili poutníci


Datum:

Zarámována v kulisách světské poutě plné atrakcí a střelnic proběhla v neděli 19.8. na Chlumku v Luži diecézní duchovní pouť rodin a mládeže.

Chlumek v Luži zaplnili poutníci

Stovky lidí zaplnily během dopoledne na třech bohoslužbách poutní kostel Panny Marie Pomocnice. „Po letech jsem se vypravila na Chlumek za Pannou Marií. Už se špatně pohybuji, ale protože je možné vyjet téměř až do kostela výtahem, mohu Matce Boží svěřit své radosti i bolesti, zkrátka celou svoji rodinu“, řekla Marie Kolářová, poutnice od Pardubic. Na návrší, kde stojí chlumecká mariánská svatyně, proudily po celý den zástupy lidí, oproti jeho úpatí, kde zněly hity populární hudby, bylo pusto a prázdno. Bohoslužbě v 11 hod. předsedal královéhradecký biskup Jan Vokál, který mimo jiné při homilii řekl: „Žádný hřích světa nedokáže umenšit nebo zakrýt Boží lásku ke všem bez rozdílu. Každý hřích, i ten nejskrytější, však narušuje Boží řád ve světě.“ Na závěr bohoslužby povzbudil diecézní biskup poutníky, aby se modlili za nová kněžská povolání, protože každým rokem je těžší pokrýt duchovní službou potřeby diecéze.

Program, který připravila diecézní centra pro mládež a pro rodinu, přinesl poutníkům třeba odpolední koncert skupiny Naživo nebo svědectví o víře bývalého prezidentského kandidáta Pavla Fischera a jeho rodiny. Děti se plné zápalu zapojily do hry, ve které kolem areálu Chlumku objevovaly a poznávaly na sedmi stanovištích rytířské ctnosti podle sv. Ignáce z Loyoly. „Moc jsem se na dnešní pouť těšil. Už jsem před chvílí střílel z flinty, a protože jsem tady zahlédl meče, doufám, že se budeme na některém stanovišti učit bojovat. Chtěl bych být rytířem!“, prohlásil s nadšením malý František, který v té chvíli ještě netušil, že mečem sice nebude bojovat, ale že jím bude opravdu pasován na malého rytíře. Diecézní centra pro mládež a pro rodinu představovala během dne zájemcům svoji činnost, nabízela zdarma publikace a lákala na další akce, které se pro diecézany již připravují. V mobilní kavárně U třech rytířů pak našli poutníci občerstvení nejen duchovní, ale i pro další smysly.