Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Konference o řeholnici Elišce Pretschnerové


Datum:

V Hradci Králové se v sobotu 19.5. uskutečnila konference o služebnici Boží S. M. Elišce Pretchnerové, OSF.

Konference o řeholnici Elišce Pretschnerové

Velký sál Nového Adalbertina naplnili v sobotu 19.5. účastníci konference o služebnici Boží S. M. Elišce Pretschnerové, kteří přijeli nejen z celé ČR, ale i z Rakouska, Německa, Itálie, Slovenska a USA. Konferenci, jež je součástí příprav procesu vedoucího k beatifikaci sr. Elišky pořádali Školské sestry sv. Františka pod záštitou královéhradeckého biskupa Jana Vokála.

„Úplně první impuls pro spuštění příprav případného blahořečení sr. Elišky Pretschnerové přišel od českých kněží, kteří v době komunismu studovali v římském Nepomucenu, tehdy bez možnosti na to, že by se mohli někdy vrátit do rodné země. V té době žila sr. Eliška v Římě, protože se stala generální představenou řádu, a pro české studenty se stala doslova druhou matkou. Všemožně je podporovala, zvala je do komunitního řádového domu, když byli bohoslovci nemocní, jezdili do naší nemocnice“, řekla při konferenci sestra Zdislava Nosková, postulátorka procesu blahořečení. A P. Jan Bárta během své promluvy její slova potvrdil, protože sám byl tím tehdejším bohoslovcem: „Papež Pavel VI. nařídil z důvodu zadlužení koleje Nepomucena budovu prodat. A byla to právě sr. Eliška, která římskou kolej českých bohoslovců zachránila pro další generace, protože přinesla šek s potřebnými penězi, které chyběly k oddlužení Nepomucena.“

Na konferenci zazněla sveděctví kněží, laiků i spolusester. Divadelní představení Eliška pak ještě umocnilo radostnou náladu, která byla znát v proběhu celé konference.