Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Svatý Prokop boduje na sociálních sítích


Datum:

Respekt a obdiv – to jsou slova, která od pátku 10. listopadu kolují na sociálních sítích v souvislosti s odhalením téměř třímetrové sochy svatého Prokopa.

Svatý Prokop boduje na sociálních sítích

Sochu vykoval pro Dlouhou Třebovou umělecký kovář František Bečka. Slavnostnímu aktu předcházela nejprve v kostele troubená Hubertská mše, při které byl před oltář položen jelen, kapr, bažant, kachna, kaštany, chléb a víno. Atmosféru plnou pozitivních emocí, kdy se sešlo více než dvě stovky lidí, dotvářel místní pěvecký sbor pod vedením Františka Mikeše. „Celá slavnost propojila všechny složky, které v obci mezi Českou Třebovou a Ústím nad Orlicí působí.

Podnět ke vzniku sochy vzešel od obce, která za pomocí více než padesátiprocentní dotace z Pardubického kraje sochu sv. Prokopa, který je patronem Dlouhé Třebové, zainvestovala“, řekl s neskrývanou spokojeností P. Miloš Kolovratník, pod jehož správu obec patří. Ta má ostatně ve svém obecním znaku berlu, ke které je obojkem připoután drak jako symbol ďábla. „Svatý Prokop zkrotil berlou draka, je to symbol poražení zla. Obec už jednu sochu sv. Prokopa na dolním konci obce má. Nedopátrali jsme se však, proč se právě sv. Prokop stal jejím patronem. Se sochami se, jak je známo z historie, hýbat nemá a tak jsme se rozhodli instalovat do centra obce sochu další“, uvedl při slavnostním odhalení starosta obce Jaroslav Kašpar. Díla, která vznikají v dílně kováře Františka Bečky, jsou známá po celém světě. Velice rád na nich uplatňuje přírodní motivy.

Mimořádný zájem vzbudily jeho kované globusové hodiny v italské Massa Martaně a také nedávno odhalené kované sousoší Vzkříšení Ježíše Krista, Panny Marie a Máří Magdaleny. O své práci František Bečka říká: „Sakrální tématika tvoří podstatnou část mé tvorby. Ježíšů na kříži jsem vykoval již nespočet. Pro Křížovou cestu v Ústí nad Orlicí jsem vykoval Ježíše Krista v životní velikosti.“ Se stejnou vášní se umělec věnuje i malování a restaurování obrazů s biblickými výjevy. Žádanou tvorbou z jeho dílny jsou také repliky převážně chladných zbraní, které vlastní mnohá muzea. S Bečkovým dílem se lze setkat mimo jiné v Anglii, Řecku či Nizozemí, své práce vystavoval rovněž v Miláně, Athénách, Londýně, New Yorku, Paříži či ve Vídni.

Fotogalerie