Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

COMECE - konference o budoucnosti Evropy


Datum:

Dialog mezi církví a politickou reprezentací o fundamentálních problémech, kterým v současné době čelí Evropa.

COMECE - konference o budoucnosti Evropy

Konference chce také připomenout výročí 60 let od podpisu Římských smluv, kterými bylo založeno Evropské hospodářské společenství (EHS) a Evropské společenství pro atomovou energii (Euratom). Tyto smlouvy jsou považovány za počátek evropského integračního procesu.

Podle generálního sekretáře COMECE Oliviera Poquillona konference usiluje především o dialog zástupců dvou rozdílných světů, kterými jsou církev a politika. Řekl, že ačkoliv se biskupové a politici mohou na různých místech potkávat, jen zřídka mohou vést dialog o závažných problémech. Církev ale nechce „zůstávat v sakristii“, naopak si přeje „vstupovat do centra veřejného dění“, prohlásil Poquillon.

Poquillon dále řekl, že k účastníkům kongresu promluví papež František na téma sdílené zodpovědnosti v oblasti ekologie, ekonomiky a dalších sektorech. Přestože církev „není nejlepší expert“ v oblasti ekonomiky a nebude říkat politikům, co mají udělat, tak ale církev „může vyzdvihnout prvky ve prospěch lidskosti“, dodal Poquillon.

Mezi pozvanými účastníky z řad politiků bude např. první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, dřívější předseda Evropského parlamentu Pat Cox nebo jeho současný předseda Antonio Tajani. Na jednání nebudou chybět ani zástupci České republiky, které vysílá ČBK.

Konferenci nazvanou „Nově přemýšlet o Evropě – (Re)thinking Europe“ pořádá Komise biskupských konferencí zemí EU (COMECE) a bude se konat na konci října ve Vatikánu. (zdroj: cirkev.cz)