Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Jubileum Fatimy v Koclířově


Datum:

Na osm tisíc poutníků ze všech koutů země se i přes deštivé počasí sešlo v sobotu v areálu koclířovského kláštera.

Jubileum Fatimy v Koclířově

Spolu s královéhradeckým diecézním biskupem Janem Vokálem, kardinálem Dominikem Dukou, litoměřickým biskupem Janem Baxantem a dalšími kněžími a jáhny si připomněli událost, která se odehrála ve Fatimě před sto lety. Stejně jako tenkrát na svahu Cova da Iria, pršelo v sobotu i v Koclířově. Mons. Pavel Dokládal povzbuzoval poutníky k díkům i za dar deštivého počasí, který je ještě více přibližuje k autentickým událostem ve Fatimě.

Pontifikální bohoslužbu celebroval kardinál Dominik Duka, jehož naléhavost se nedala v jeho promluvě přehléhnout: „ Uvědomme si, že odkaz Fatimy naplňujeme tehdy, když se modlíme růženec a do něho vkládáme prosbu za duše v očistci.“ Mimo jiné dále řekl, že v okamžiku, kdy si člověk přestane uvědomovat svoji identitu a kým je, pak v jeho nitru není síla, která jediná je schopná zachránit svět, síla skutečné lásky, která není zamilovaností, ale opravdovou láskou, kterou má člověk ještě dříve než spatří svět a která je skutečným dobrem.

Koclířovský areál byl v sobotu místem mnoha milostí. Potvrdilo to i slunce, které stejně jako ve Fatimě před sto lety vyšlo nad Koclířovem přesně v pravé poledne a po zbytek dne poutníky provázelo. Ti, kteří se vešli do klášterního kostela, se zúčastnili tzv. Kulatého stolu, při kterém kardinál Duka apeloval na udržení přirozeného vzoru rodiny, na kterém lze jedině stavět další dějiny. Hosty Kulatého stolu byli také členové portugalské delegace, vyprávějící o fatimském hnutí, tak jak ho zažívají v zemi, kde se událost stala a jak následně ovlivňuje svět.

Neděle 8. 10. už proběhla ve znamení rozloučení se se sochou Panny Marie Fatimské. Ta byla slavnostně předána delegaci biskupské konference ze Slovinska. Koclířovský fatimský areál pojmul během několika dní obrovské množství lidí. Ač není nijak rozsáhlý, skvělá organizace oslav Jubilea Fatimy přesto proběhla v neuvěřitelné pohodě. Celému týmu Mons. Pavla Dokládala za to patří velký dík.

Foto zde.