Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Bohoslužba pod širým nebem


Datum:

S úderem čtvrté hodiny odpolední se ve středu 21. června 2017 poprvé v areálu vrchlabské nemocnice uskutečnila ekumenická "Bohoslužba pod širým nebem".

Bohoslužba pod širým nebem

V prostoru nemocničního heliportu byl připraven improvizovaný oltář, kolem kterého se shromáždil místostarosta Města Vrchlabí, zástupci nemocničního personálu, někteří pacienti, vrchlabští i jiní hosté. Přítomný byl také ředitel Nemocnice Vrchlabí MUDr. Božetěch Jurenka, který se svým týmem zajistil pro celou akci potřebné zázemí. Spolu s P. Jiřím Šlégrem, děkanem vrchlabské římskokatolické farnosti, se během bohoslužby ujal slova zástupce církve evangelické Petr Chlápek a za husitskou církev Vladimír Hraba.

 

Po čtení úryvků z Bible a zpěvu žalmu s kytarovým doprovodem následovalo sedm proseb, během kterých přinášeli zástupci nemocničního personálu v čele s panem ředitelem symboly vyjadřující smysl právě pronášených slov. V tomto „průvodu s dary“ představoval například obrázek svaté Anny patronku zdejší nemocnice, lékárnička přímluvu za lékaře, sestry i nemocné, květina naše milé blízké lidi či chléb prosbu za hladovějící. Po modlitbě Otče náš a pozdravení pokoje následovaly žehnací modlitby a pokropení přítomných i celého místa svěcenou vodou. O hudební doprovod v průběhu bohoslužby se postarali žáci s flétnami z vrchlabské Základní umělecké školy a také P. Jiří Šlégr. Po skončení pozval ředitel nemocnice přítomné na připravené pohoštění v podobě opékaných buřtů a posezení okolo ohně.

 

O tom, že se toto setkání opravdu vydařilo, svědčila skvělá atmosféra, radost a pokoj, který si všech asi 60 účastníků z nemocnice odnášelo. Přispěla k tomu jistě i přímluva svaté Anny, krásné slunečné počasí a samozřejmě Boží požehnání. Vrchlabská nemocnice i tímto způsobem vyjádřila, že stojí o duchovní hodnoty a jistě, jak sdělil její ředitel MUDr. Božetěch Jurenka, na podobné modlitební setkání rád pozve veřejnost častěji.