Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Pastýřský list biskupa Jana nejen pro mladé


Datum:

Slova diecézního biskupa Jana Vokála se četla při bohoslužbách v neděli 26. března 2017.

Pastýřský list biskupa Jana nejen pro mladé

Bratři a sestry v Kristu,
milí mladí přátelé, na které se dnes obracím především,
chci Vás srdečně pozvat na Celostátní setkání mládeže, které se uskuteční v polovině srpna v Olomouci. Přál bych si, aby se ho zúčastnilo co nejvíce mladých lidí z naší diecéze, a rád bych Vám krátce vysvětlil proč.
Svatý otec Jan Pavel II. už před více než třiceti lety založil tradici světových dnů mládeže, kterých se sám pravidelně účastnil. Navázali na něho i dva následující papežové Benedikt XVI. a František. Mladí se během té doby začali setkávat na všech úrovních - ve farnostech, vikariátech, diecézích, národech a právě i ve světovém měřítku. Všichni tři zmínění papežové při těchto příležitostech opakují: „Církev mladé lidi naléhavě potřebuje!“ Potřebuje jejich specifické dary a přístup k životu, jejich ideály, rozhodnost, nadšení, tvořivost, věrnost, pevnost, neochotu ke kompromisům. Potřebuje jejich aktivitu i zásadovost, silné odhodlání lidsky zrát v mezích křesťanského povolání.
Setkání mládeže je příležitostí, jak se vzájemně posílit a utvrdit v tom, že takový postoj k víře a ke světu je normální, správný, v souladu s Boží vůlí. Zvlášť potřebné je to ve společnostech, jako je ta naše, kde mají křesťané výraznou menšinu. Setkávání s jinými mladými věřícími z celé země Vám bude důležitou oporou, abyste zůstávali autentickými a vytrvalými křesťany, kteří se mohou vždy spolehnout na Pána i na sebe navzájem.
Vím, že někteří z Vás jsou k těmto akcím skeptičtí, říkají, že jsou příliš davové, že jsou jen pro extroverty či výrazně společensky založené osobnosti. Právě pro Vás, kteří se toho obáváte, však platí moje pozvání dvojnásob: jeďte si pro ujištění, že patříte do společenství, že Vás druzí přijímají a podporují, že k Církvi náležíte a vždy budete náležet, aniž by Vás kdo hodnotil, soudil či zkoušel.
Svatý otec František účastníky minulých Světových dní mládeže v Krakově vyzval, aby nebyli „pohovkovou mládeží“ a dali o sobě vědět svou aktivitou: „Milí mladí, je mnoho lidí, kteří vás nemají rádi a chtějí vás omámit, uspat, chtějí, abyste nebyli svobodní. Pán chce, aby se tvoje ruce proměnily ve znamení pokoje, společenství a stvoření. Ježíš tě volá, abys v životě zanechal stopu, která poznamená dějiny,“ řekl tehdy papež František.
Mottem setkání v Olomouci je Ježíšova výzva: „Nebojte se!“ Vezměte si ji k srdci a přijměte toto pozvání, rozšiřte je i mezi své přátele včetně těch, kteří v Církvi třeba nejsou pevně zakotveni, ale mají zájem o duchovní hodnoty.
Těším se na shledání s Vámi v Olomouci ve dnech 15. až 20. srpna. Pozvěte i své rodiče na sobotu 19. srpna, kdy se při této příležitosti sejdou rodiny.
Všechny věřící prosím, aby setkání a jeho účastníky už nyní podpořili a provázeli svou modlitbou.
Od katedrály Ducha Svatého Vám žehná
+ Jan Vokál
biskup královéhradecký
Dáno na Popeleční středu 1. března 2017

List ke stažení ve formátu PDF zde.