Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Katolická církev za rok investovala do škol přes 100 milionů Kč


Datum:

Peníze byly využity především na rekonstrukce objektů současných škol a školských zařízení, ale také na nákup budov.

Katolická církev za rok investovala do škol přes 100 milionů Kč

ČTK o tom informoval František Jemelka z tiskového střediska České biskupské konference.

Římskokatolická církev prostřednictvím diecézí nebo farností v České republice provozuje 67 škol a školských zařízení, mezi nimiž jsou mateřské, základní, střední i vyšší odborné školy.

Od čtvrtka, kdy začíná nový školní rok, bude dětem sloužit nová Církevní základní a střední škola v Plzni. Jejího slavnostního otevření se zúčastní plzeňský biskup Tomáš Holub. Největší investicí byla kompletní rekonstrukce církevní školy při Cyrilometodějském gymnáziu v Prostějově, která stála 35 milionů korun.

Církevní školy ale nejsou pouze katolické. V uplynulém školním roce v Česku fungovalo asi 50 mateřských, po čtyřech desítkách základních a středních a 12 vyšších odborných škol zřizovaných církvemi. Celkem je navštěvovalo přibližně 19.000 dětí, žáků a studentů.

Česká biskupská konference považuje církevní školství za významnou sféru činnosti. "Jde o přínos pro lidi bez rozdílu vyznání, kteří tak mohou poznávat, že čerpat z moudrosti předků a zušlechťovat člověka při jeho postupném poznávání Boha je dobrá životní cesta. Kvalitní vzdělávání a výchova prostřednictvím školství je zkrátka jedna z nejdůležitějších věcí, kterou můžeme a máme druhému dát," uvedl v tiskové zprávě nastupující generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.

Církevní školy jsou financovány přímo ministerstvem školství. Stejně jako soukromé školy pobírají na žáka nižší částku než školy státní, protože dotace nezahrnuje prostředky k péči o majetek, který je ve vlastnictví zřizovatele. Přímo ze státního rozpočtu získávají také peníze na provoz.

V létě 2014 ministerstvo školství pod vedením Marcela Chládka (ČSSD) navrhovalo, aby soukromé i církevní školy o peníze na provoz přišly. Zdůvodňovalo to tím, že u ostatních škol tyto výdaje hradí zřizovatel, tedy zejména obce a kraje. Návrh, který by znamenal úspory 400 milionů korun ročně, ale narazil na odpor mimo jiné ze strany vládních lidovců a sešlo z něj.

Soukromých a církevních škol se netýká ani reforma financování regionálního školství, kterou projednává Sněmovna. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) ji chce připravit odděleně, do konce roku by teze reformy měla schválit koaliční rada. Nad rámec veřejné služby, kterou si objedná stát, by se měla státní podpora soukromých a církevních škol snížit.

(zdroj: cirkev.cz)