Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Benedikt XVI. Františkovi: Vaše dobrota je místem, kde bydlím


Datum:

Přesně před 65 lety, 29. června 1951, přijal Josef Ratzinger ve freisingské katedrále kněžské svěcení.

Benedikt XVI. Františkovi: Vaše dobrota je místem, kde bydlím

Včera se v Římě odehrál nebývalý obřad. Stávající papež František vyjádřil poctu svému předchůdci Benediktu XVI. u příležitosti připomínkových oslav 65 let od Ratzingerova kněžského svěcení.

Když papež František vstoupil do Clementine Hall, za potlesku shromážděných kardinálů šel rovnou k Benediktovi, aby ho objal. Ten vstal a sundal si bílou čepičku (solideo) na znamení úcty. Během obřadu se objali ještě několikrát.

"Tím rozhodujícím v našich dnech je to, zda je Pán skutečně přítomem, zda po něm toužíme..."
 

Ceremonie odstartovala hudbou Sixtinského sboru a následným projevem papeže Františka.

"Vždy jste dosvědčoval a dosvědčujete ještě dnes, že tím rozhodujícím v našich dnech – ať už jsou slunečné či deštivé – tím, od čeho se odvíjí také všechno ostatní, je to, zda je Pán skutečně přítomen, zda po něm toužíme, zda jsme mu vnitřně blízcí, zda ho milujeme, zda v něho opravdu hluboce věříme a v této víře jej opravdu milujeme. Tato láska k němu je tím, co skutečně naplňuje srdce, tato víra v něho tím, co nám dovoluje kráčet s jistotou a v pokoji po vodách, dokonce i uprostřed bouře, tak jak se to přihodilo Petrovi. Tato láska k němu a víra v něho je tím, co nám dovoluje hledět do budoucnosti nikoli se strachem či nostalgií, nýbrž s radostí, a to i navzdory již pokročilým letům našeho života."

Zdůraznil, že Benedikt nikdy nepřestal sloužit církvi, kterou stále „mocně a s moudrostí“ směřuje k jejímu růstu. Poděkoval také za to, že mu v jeho sočasné službě dodává velkou sílu, i za jeho radostný smysl pro humor.

V závěru proslovu pak svému předchůdci za sebe i celou církev popřál: "Abyste, Svatosti, mohl i nadále pociťovat ruku Milosrdného Boha, která Vás podpírá, abyste mohl zakoušet a dosvědčovat Boží lásku a abyste spolu s Petrem a Pavlem mohl nadále jásat ve veliké radosti na cestě k cíli své víry."

"Vaše dobrota je místem, kde bydlím, kde se cítím chráněn."
 

Benedikt pak Františkovi poděkoval dojemnými slovy: "Vaše dobrota mě od prvního okamžiku vašeho zvolení v každé chvíli mého zdejšího života zasahuje a skutečně mě vnitřně nese. Spíše než Vatikánské zahrady se svou krásou je Vaše dobrota místem, kde bydlím, kde se cítím chráněn. Děkuji také za slova poděkování, za všechno. A doufejme, že budete moci pokračovat spolu s námi se všemi na této cestě Božího milosrdenství, a ukazovat cestu Ježíše k Bohu." (zdroj: cirkev.cz)