Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskupské svěcení v Brně


Datum:

Pavel Konzbul byl papežem Františkem jmenován pomocným brněnským biskupem. Dnes přijme svěcení.

Biskupské svěcení v Brně

Biskupské svěcení přijme Mons. Pavel Konzbul v den slavnosti patronů brněnské diecéze sv: Petra a Pavla – ve středu 29. června 2016 ve 14.00 hodin. Hlavním světitel bude brněnský diecézní biskup Vojtěch Cikrle, spolusvětiteli budou olomoucký arcibiskup a moravský metropolita Mons. Jan Graubner a olomoucký pomocný biskup Josef Hrdlička.

Svou  účast na slavnosti potvrdilo devatenáct biskupů z České republiky i ze zahraničí a další významní hosté. Organizátoři počítají s hojnou účastí, proto bude na uvolněném prostranství kolem hlavního chrámu instalována velkoplošná obrazovka. Přítomni budou také zdravotníci a desítky organizátorů připravených reagovat na dotazy a přání přítomných. Přenos bohoslužby zprostředkuje v přímém přenosu Televize Noe i Radio Proglas.

Hned druhý den po svěcení, ve čtvrtek 30. června, je v katedrále plánována mše na ukončení školního roku pro studenty Biskupského gymnázia v Brně, kde  Mons. Pavel Konzbul v letech 2005-2013 působil jako spirituál.  Předpokládá se, že právě při této bohoslužbě pronese svou první biskupskou homilii.

Na otázku Jak byste charakterizoval dnešní mladé lidi ve svém prvním  rozhovoru po jmenování pomocným biskupem  Pavel Konzbul, který má díky své předchozí zkušenosti k mladým blízko, odpověděl:

"Drogy, sex a nuda – to se můžeme dočíst na adresu mládeže v některých bulvárních médiích. Já osobně se s tímto pohledem neztotožňuji. Domnívám se, že každý dospívající člověk, nejen že řeší problémy své identity, ale podvědomě hledá dobro. Pokud někdo má v té době špatné kamarády, tak často jen proto, že nenašel lepší. Nemalým úkolem církevních škol je dnes vytvořit prostředí, kde vznikají dobrá přátelství mezi dětmi, dospívajícími, učiteli a Bohem, to je naděje církve u nás. Osobně bych charakterizoval dnešní mládež slovy jiné "svaté trojice": očekávání, hledání a svoboda. A pokud někdo dnes mládež kazí, tak jsme to nejčastěji my dospělí."

Pomocný biskup je v příslušné diecézi pomocníkem sídelního biskupa, bývá jmenován zejména proto, aby vypomohl ve větší diecézi či se zaměřil na určitou oblast biskupské služby. Také on je jmenován titulárním biskupem.

Čím je specifický obřad biskupského svěcení?

 „Biskupské svěcení, podobně jako každá konsekrace, se uděluje při slavení eucharistie. Udělovatelem svěcení může být pouze biskup, který k sobě přibere nejméně dva jiné biskupy jako spolusvětitele. Také ten, kdo má být vysvěcen, je k obřadu doprovázen dvěma kněžími,“ vysvětluje P. Petr Vrbacký, spirituál Teologického konviktu v Olomouci. Svěcení smí být uděleno pouze s písemným pověřením od papeže. Ještě před touto konsekrační mší svatou musí nově jmenovaný biskup složit v přítomnosti svědků Vyznání víry a přísahu věrnosti.

Obřad svěcení probíhá po evangeliu. Začíná zpěvem hymnu Přijď, ó Duchu přesvatý. Jeden z kněží, kteří doprovázejí svěcence, představí kandidáta světiteli: „Nejdůstojnější otče biskupe, svatá katolická církev vás žádá, abyste posvětil kněze – (v případě blížícího se svěcení v Brně Pavla Konzbula) k biskupské službě.“ Světitel se dotáže: „Máte apoštolské pověření?“ V případě kladné odpovědi biskup hlavní světitel požádá, aby bylo apoštolské pověření přečteno. Nejprve světiteli a pak i přítomným biskupům je předložen a posléze i předčítán papežský list. Poté všichni přítomní zvolají: „Bohu díky.“ Následuje homilie hlavního světitele.

Po homilii svěcenec slibuje, že bude věrně uchovávat víru a plnit všechny povinnosti svěřené služby. Obřad svěcení dále pokračuje litaniemi ke všem svatým. Svěcenec při nich leží tváří k zemi. Po litaniích a závěrečné modlitbě přichází nejdůležitější okamžik svěcení: vzkládání rukou světitele i všech přítomných biskupů a konsekrační modlitba. Při ní drží dva jáhnové nad hlavou svěcence rozevřený evangeliář. Po konsekrační modlitbě je svěcenec pomazán na hlavě křižmem,“ upřesňuje P. Vrbacký.

V závěru obřadu pak světitel předá nově vysvěcenému biskupovi evangeliář a dále insignie jeho služby – prsten, mitru a berlu, a ten následně přijme od světitele i ostatních biskupů pozdravení pokoje. Mše svatá pak pokračuje modlitbou Vyznání víry a přinášením obětních darů. Po svatém přijímání zazní chvalozpěv Te Deum laudamus (Bože, chválíme tebe), při němž nově vysvěcený biskup v doprovodu biskupů světitelů prochází celým shromážděním a uděluje své první biskupské požehnání.

(zdroj: cirkev.cz)