Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Diakonát ve službě Božího milosrdenství - celostátní jáhenské setkání v Broumově


Datum:

Trvalí jáhni se každoročně setkávají v jedné z diecézí. Letošní setkání probíhalo 20. - 24. 6. v diecézi královéhradecké.

Diakonát ve službě Božího milosrdenství - celostátní jáhenské setkání v Broumově

V prostorách benediktinského kláštera v Broumově se sešlo téměř třicet jáhnů s několika manželkami. Téma setkání "Diakonát ve službě Božího milosrdenství" navazuje na rok milosrdenství v církvi. Setkání mělo povahu posílení společenství v rámci sdílení, liturgie a diskuse během přednášek o různých aspektech a pohledech na Boží milosrdenství. Jáhni spolu byli každodenně účastni mše svaté a scházeli se také u liturgie ranních a večerních chval.

Ve středu putovali na Hvězdu, kam za nimi přijel břevnovský převor P. Prokop Siostrzonek OSB, který je po společně slavené mši v kapli Panny Marie Sněžné pozval na oběd a besedu do chaty Hvězda. Poté jáhni vyrazili do skalních oblastí Kovářovy rokle a na Supí koš, odkud část z nich doputovala pěšky zpět do Broumova.

Čtvrteční mše a adorace proběhla v broumovském kostele sv. Václava, večer pak zpestřila prohlídka kláštera a posezení s jeho správcem. Celé setkání bylo završeno mší s mons. Josefem Kajnekem, pomocným biskupem královéhradeckým.

Plodem setkání bylo posílení jáhenské kolegiality, prohloubení východisek jejich služby i sdílení konkrétních zkušeností spojených s jáhenskou službou. Setkání bylo otevřeno manželkám, což bylo využito v malém zastoupení žen, zato však s pozitivní odezvou a výhledem do budoucna. (Barbora Hojdová)  

fotogalerie