Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Na Broumovsku pokračují opravy kostelů


Datum:

Broumovské děkanství pokračuje v již započatých opravách, navíc usiluje o granty na opravy dalších objektů.

Na Broumovsku pokračují opravy kostelů

Koncem ledna tohoto roku podala Římskokatolická farnost – Děkanství Broumov žádost na další etapu oprav kostela sv. Markéty v Šonově v rámci grantu Evropské unie (EU) "Překračujeme hranice". Jedná se o program, který si klade za cíl příhraniční spolupráci, v našem případě česko-polskou. Na polské straně je partnerem farnosti Fundacja Pałac Gorzanow. Celkové náklady farnosti činí 16.926.300,- Kč. Spoluúčast činí 10%. V případě kostela sv. Markéty se jedná hlavně o opravy interiéru včetně stropu.

Posledního března byla podána žádost i o dotaci EU z grantové oblasti IROP. Původně se zamýšlely čtyři kostely. Avšak v případě Heřmánkovic a Vižňova nebyla k plné spokojenosti připravena projektová dokumentace (PD). Proto v žádosti zůstaly jenom kostely v Ruprechticích a ve Vernéřovicích. V případě Ruprechtic se počítá s kompletní opravou vnějšího pláště (fasáda a střecha), elektroinstalace, varhan, vitráží, křížové cesty a hlavního oltáře. U Vernéřovic se počítá s opravou fasády, kazatelny, křížové cesty a bočních oltářů. Celková výše dotace činí 31.956.380,- Kč. Spoluúčast je 5%.

V případě úspěchu obou dotací přislíbil výraznou spoluúčast Královéhradecký kraj. K tomu byla s doprovodnými dopisy kardinála Dominika Duky a biskupa Jana Vokála zaslána žádost o finanční podporu od německých organizací Kirche in Not a Renovabis. Jako projev snahy o získání dalších finančních prostředků putuje v květnu fotografická výstava Tempus fugit do USA. V květnu do Denveru, v červenci pak výstava navštíví krajanskou komunitu v Chicagu a katolickou Ave Maria University na Floridě. Spolu s výstavou putuje za "velkou louži" i fotografická publikace Jana Záliše o broumovských kostelích.

Koncem dubna proběhla v sídle Evropského parlamentu v Bruselu pracovní porada s europoslancem Tomášem Zdechovským, které výsledkem bude posílení snah zapsat broumovský klášter a barokní skupinu kostelů na Seznam světového dědictví Unesco. To je však běh na hodně dlouhou trať.

Z ministerských a krajských dotací se letos bude pokračovat na opravách na kostelích v Otovicích (895.000,- Kč/střecha), ve Vižňově (915.000,- Kč/střecha). V případě děkanského kostela sv. Petra a Pavla v Broumově se letos dokončí oprava vrchní části střechy ve výši 330.000,- Kč a rovněž se bude pokračovat v rekonstrukci varhan (cca 340.000,- Kč). V případě teplické farnosti se bude z ministerského programu pokračovat na opravě střechy farního kostela sv. Vavřince (660.000,- Kč). Z dalšího programu Ministerstva kultury ČR by měly začít práce na záchranu věže kostela ve Zdoňově (cca 450.000,- Kč). K tomu všemu je potřebné ještě přičíst náklady pro další PD pro kostely v Heřmánkovicích a v Otovicích (cca 300.000,- Kč). (P. Martin Lanži)