Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskupství hostilo tvůrce Církevního informačního systému


Datum:

V biskupské rezidenci se sešli uživatelé a tvůrci Církevního informačního systému. Ten slouží pro vnitřní potřebu církve, ale nabízí služby i veřejnosti.

Biskupství hostilo tvůrce Církevního informačního systému

Jmenovaní zástupci českých a moravských diecézí se v Hradci Králové sešli na tzv. kontrolním dnu Církevního informačního systému. Vůbec poprvé se s odborníky setkal nový delegát České biskupské kongerence pro informační technologie, českobudějovický biskup Vlastimil Kročil. "Setkání hodnotím velmi pozitivně. Poznal jsem lidi, kteří jsou zapáleni pro svoji práci a berou ji velmi zodpovědně. Jsem přesvědčen, že se nám podaří naše úkoly plnit a posouvat systém stále vpřed," svěřil se s prvními dojmy biskup Kročil a představil vizi do budoucna.

"Diecéze by se měly sjednotit ve spolupráci na poli informačních technologií, což je důležité zejména pro předávání informací. V současnosti je stav takový, že některé věci se vytvářejí společně, u jiných - například u spisové služby a katalogu - mají dlouhodobě odlišný postup Praha a Litoměřice, což nebude jednoduché sjednotit. Podstatné ale je, aby se sjednotily výstupy z jednotlivých diecézí a byly pro všechny společné a dostupné," uvedl biskup Vlastimil Kročil.

Společné a dostupné ale neznamená jen pro vnitřní potřebu církve, potažmo České biskupské konference. "Výstupy mají sloužit i celé společnosti v naší zemi. Nyní je například rozpracován portál bohoslužeb," řekl biskup Kročil.

Církevní informační systém, zvaný CIS, tedy slouží nejen vnitrocírkevním potřebám, ale informace v něm najde pro své potřeby i široká veřejnost. Jedná se například o rozpisy bohoslužeb, kontaktní informace o duchovní správě, osobách a zaměstnancích jednotlivých biskupství, kostelích i farnostech. (peš)