Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Každý z nás potřebuje setkání s Kristem, řekl na kněžském dni biskup Jan


Datum:

V Hradci Králové se konal diecézní kněžský den. Biskup Jan vyzval kněze a jáhny k misionářské pastorační péči.

Galerie: Každý z nás potřebuje setkání s Kristem, řekl na kněžském dni biskup Jan

Do Hradce Králové se o svátku sv. Klementa, hlavního patrona diecéze, sjely 23. listopadu necelé dvě stovky kněžní a jáhnů z celé královéhradecké diecéze. Na začátek setkání duchovní společně s biskupy Janem Vokálem a Josefem Kajnekem slavili Eucharistii.

 

"Každý z nás potřebuje bezprostřední setkání s Kristem, aby měl sílu pro kněžskou službu. ... Osobní setkání s Kristem je základem našeho povolání a veškerého duchovního života kněze. ... Osobní setkání s Kristem se pro nás stává vnitřní hybnou silou," řekl na úvod své homilie na téma textu z Janova evangelia o ženě, která zanechala svůj džbán a běžela do města, aby se setkala s Ježíšem, biskup Jan Vokál.

 

Biskup Jan dále poukázal na výzvu papeže Františka v apoštolské exhortaci Evangelii Gaudium přejít od udržovací pastorační péče k péči misionářské. "Nesmíme se držet pohledu - pastorace dříve vždycky probíhala tímto způsobem, a pokud na to lidé neslyší, je to jejich problém. Není. Jsme to my, kdo je povolán a vyslán, aby hledal způsob, jak druhé oslovit, jak jim autenticky předat živou a celou radostnou zvěst," uvedl v duchu papežovy výzvy biskup Jan.

 

Podle biskupa Jana vracejí dnešní úkoly kněze k radikalitě evangelia. "Dnešní pluralita ve společnosti nám dává nový impuls k hlásání evangelia, znovu nás povzbuzuje, abychom se rozběhli do města," pokračoval v duchu výše zmíněného evangelijního textu biskup Jan s důrazem na to, že kněz musí mít lidi rád a nesmí podléhat individualismu, ale snažit se vytvářet fungující společenství farníků. "Proto se snažme, posíleni osobním setkáváním s Kristem, hořet misionářskou touhou po záchraně duší a hledejme cesty, jak zapojit do pastorační práce angažované laiky," řekl v samém závěru homilie biskup Jan.

 

Po bohoslužbě v katedrále Svatého Ducha se zúčastnění kněží sešli v Novém Adalbertinu na přednášce o Božím milosrdenství a společném obědě. (peš)

 

Fotogalerie