Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zaposlouchejte se do Radia Proglas


Datum:

Vysílání Radia Proglas v týdnu od 23. do 29. 11. 2015

Zaposlouchejte se do Radia Proglas

V pátek 20. listopadu jsme otevřeli ve čtení na pokračování třídílný deník Filipa Breindla z cesty za uprchlíky, kterou podnikl s některými svými kolegy v polovině října. Uslyšíte o tom, jak vypadalo působení českých dobrovolníků na srbsko-chorvatském přechodu Berkasovo-Bapska. Další díly poslouchejte pondělí 23. a úterý 24. listopadu v 11.05 (do 11.25) a ve 21.30 (do 21.50).

Po smrti proroka ztratili muslimové autentického vykladače Koránu. Bylo tedy nutné najít způsob, jak řešit rozmanité životní události, které Korán neřeší anebo se jim nevěnuje podrobně. Mohamed byl podle muslimů správně vedený člověk, a proto jsou jeho názory, výroky a jednání normami pro správný život. Díky tomuto předpokladu má islám bohaté sbírky tzv. hadísů, které se odvolávají na prorokovo myšlení a jednání. Dohromady tvoří sunnu, ze které vychází mimo jiné právo šaría. Více se můžete dozvědět ve třetí části cyklu Islám – znamení doby v pondělí 23. listopadu v 16.00 (do 16.25).

Cyklus věnovaný papežské encyklice Laudato si´ vysíláme v pondělí 23. listopadu od 22.00 (do 22.25). Mojmír Vlašín – ekolog a biolog – hovoří o nejvážnějších příčinách úbytku a degradace zemědělské půdy, vysvětluje problém větrné a vodní eroze a varuje před masivním používáním pesticidů. Kritizuje také dotační politiku státu za podporu zemědělcům, kteří si ji nezaslouží.

Jak zajímavě se s dětmi dá prožít adventní doba? Na to odpoví všechny tři autorky Kafemlýnku v úterý 24. listopadu od 9.30 (do 10.30). Nebude chybět ani představení nových knížek a soutěž o CD, adventní kalendáře a papírové betlémy.

Domácí hospic DUHA v Hořicích v Podkrkonoší, který je prvním svého druhu u nás, poskytuje služby nejen nemocným v terminálním stádiu nemoci, ale dlouhodobě se stará i o pozůstalé. K tomu slouží speciální tým. Uslyšíte o něm v rozhovoru se zakladatelkou hospice Janou Sieberovou, otcem Pavlem Rouskem a klienty těchto speciálních služeb. Nalaďte si vysílání našeho královéhradeckého studia v úterý 24. listopadu ve 22.00 (do 22.25).

Znojemská skupina Lucrezia Borgia natočila společné album s francouzskou zpěvačkou Céline Bossu. Ta žije už několik let na Moravě a do povědomí se dostala jako členka skupiny Hluční sousedé, se kterou získala diváckou cenu – Krtka – na festivalu Zahrada 2010. Rozhovoru v našem studiu se v pátek 27. listopadu zúčastní autor písní a kapelník skupiny Lucrezia Borgia Antonín Maceček a Céline Bossu. Naladíte v 19.15 (do 20.00).

Adventní Dotýkání světla budou opět patřit biblickým příběhům. Tentokrát jsme vybírali podle různých situací, které řešíme v našich duchovních životech a tedy i modlitbách. Jako prvního jsme vybrali Jákoba zápasícího s Hospodinem. Rozebereme tento zvláštní zápas, který dřív či později by měl vyhrát každý z nás. Poslouchejte v pátek 27. listopadu ve 22.00 (do 22.25).

Paní Eva žije v Itálii. Narodila se v Německu, kde se její rodiče poznali. Dětství prožila v Makedonii, odkud pochází otec. Studovat odešla do České republiky, odkud zase pocházela maminka. Ta ji nechala bez vědomí otce jako malou pokřtít. Tatínek je totiž muslim. Sama sebe vidí jako dítě narozené do dvou náboženství. Postila se během měsíce ramadánu, ale také šest týdnů před Velikonocemi. Nikdy jí to ale nevadilo. Maminka naučila Evu modlit se k Trojjedinému. Ale z úcty k otci musela mít vždy na paměti, že před ním znamení kříže udělat nesmí. Rozhovor s paní Evou nabízí další část cyklu Bez obav? v sobotu 28. listopadu ve 22.10 (do 23.00).

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz