Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Klub Salaš je pro mnohé studenty rodinou


Datum:

Se začátkem akademického roku se v Hradci Králové tradičně rozjíždí činnost Křesťanského akademického klubu Salaš. Zaměřuje se především na studenty vysokých škol.

Klub Salaš je pro mnohé studenty rodinou

Klub Salaš sídlí v Novém Adalbertinu, v sousedství kostela Nanebevzetí Panny Marie, který studentům sloužil již v dobách, kdy bylo dnešní Nové Adalbertinum jezuitskou kolejí. Před osmi lety při jmenovaném kostele biskupství založilo Akademickou duchovní službu. Kaplanem akademické obce byl ustanoven P. Tomáš Petráček. "Salaš je místem, kde lidé mohou načerpatnové síly, potěšit se ve a ze společenství svých přátel, spočinout v bezpečném prostřední, kde najdou porozumění, spřízněnost a bezpečí. Salaš není ale jen místem, kde společně prožíváme svoji víru při každotýdenním slavení eucharistie, ale otevřeným prostorem, kde každý příchozí může sdílet svůj život, kde již mnoho studentů našlo celoživotní přátele a životní partnery," říká P. Tomáš Petráček.

Studenti ovšem nejsou jedinými, kdo klub navštěvují. "Na Salaš chodí široká škála lidí. Jsme sice zaměřeni především na studenty vysokých škol, ale každý, kdo se tu cítí dobře, tak je srdečně vítán – studenti středních škol, pracující. Máme i pravidelné členy a stále jich přibývá, momentálně nás je okolo osmdesátky," vysvětluje prezidentka Salaše Monika Tauchmanová a dodává, že pro ni jer Salaš místem, kde může setkat s Bohem, vzdělávat a navázat nemálo přátelských vztahů. "Pro mnohé z nás je Salaš doslova rodinou."

Pravidelná středeční setkání, začínající mší svatou, nabízejí pestrou škálu přednášek. "Pořádáme ale i pravidelné akce jako fotbal, volejbal, spolčo v čajárně, modlitbu na Kotli či výlety. Určitě největší akcí Salaše je multižánrový festival SheepFest jako součást turnaje Salaš Cup," vyjmenovává Monika Tauchmanová. (peš)

Program Salaše

Mše svatá v kostele Nanebevzetí Panny Marie vždy v 19.30 hodin, další program v katakombách Nového Adalbertina ve 20.30 hodin:

14. 10. – přednáška arcibiskupa Jana Graubnera na téma Rok zasvěceného života

21. 10. přednáška P. Vojtěcha Vagaie, prvního rómského kněze, o svém životě a o své cestě ke kněžství

28. 10.  společný výlet do Kutné Hory zakončený opět v Hradci Králové studentskou mší svatou

4. 11.  přednáška manželů Lokvencových na téma partnerství, manželství a sex 

11. 11.  taneční večer

18. 11. přednáška P. Filipa Foltána na téma Symboly na mši 

25. 11.  Církevní silvestr slavnostní zakončení Movemberu

2. 12. – přednáška P. Tomáše Petráčka o smyslu Vánoc, následuje zábavný večer aneb Mikulášská 

9. 12. – přednáška Miloše Doležala o životě P. Josefa Toufara 

16. 12.  Kající bohoslužba a vánoční posezení s cukrovím

Více info na www.salas.hk.