Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Svatou Cecílii hudebníci uctili po dvacáté


Datum:

V sobotu 10. října se v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Orlicí konal 20. ročník Festivalu duchovní hudby svaté Cecílie pro chrámové sbory a varhaníky.

Galerie: Svatou Cecílii hudebníci uctili po dvacáté

Na dopolední zkoušce pod vedením Lenky Lipenské sbory pilně nacvičovaly společné skladby na závěrečnou mši svatou. Zazněla například i nová Hymnu k Roku milosrdenství, který vyhlásil papež František.

V odpoledním programu se představil Emauzský sbor a orchestr z Prahy, Cecilská hudební jednota z Ústí nad Orlicí, Komorní chrámový sbor Šternberk a Schola OP z Olomouce. Nechyběli chrámoví varhaníci a varhanice Alžběta Kubátová, Kateřina Filková, Daniel Knut Pernet a Petr Vacek. Zvláštním hostem festivalu byl Václav Uhlíř, který stál před dvaceti lety spolu s manželi Oldřichem a Marií Heylovými u zrodu tohoto festivalu.

Chuť do další práce všem vlila mše svatá, kterou sloužil P. Marcel Javora spolu s místním děkanem P. Vladislavem Brokešem, P. Vítem Horákem a P. Česlavem Plachým. P. Javora v promluvě připomenul zpěvákům i varhaníkům, aby svoji službu vykonávali "s mimořádnou láskou". Po celý den vládla mezi účastníky přátelská atmosféra, sbory i varhaníci měli možnost nahlédnout jeden druhému tak trochu "do kuchyně".

Festival završil koncert souboru Schola Gregoriana Pragensis s programem Maiestas Dei. Zaplněný kostel naslouchal téměř bez dechu středověké polyfonii v díle Petra Wilhelmi de Grudencz. Nebylo pochyb, že se letošní jubilejní ročník opět vydařil. (Cecilie Pecháčková)

Fotogalerie