Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zaposlouchejte se do Radia Proglas


Datum:

Vysílání Radia Proglas v týdnu od 3. do 9. 8. 2015

Zaposlouchejte se do Radia Proglas

Tip Proglasu. U příležitosti oslav dvoustého výročí narození Dona Bosca proběhnou o druhém srpnovém víkendu na Velehradě oslavy tohoto jubilea. Akce s názvem Salesiánský Velehrad se účastní také naši redaktoři, kteří pro vás v sobotu 8. srpna budou vysílat ze živého studia. Poslouchejte v čase Barvínku od 9.30, po hudební siestě ve 13.30, dále v 17.00 a také po 18.30.

Otec Rudolf Smahel nabízí pokračování vzdělávacího cyklu o výchově v rodině. Poslouchejte Kafemlýnek v úterý 4. srpna od 9.30 (do 10.30).

V letošním roce je to dvě stě let od narození zakladatele salesiánů Jana Boska. V Barvínku v úterý 4. srpna se se salesiány seznámíme v jednom z jejich středisek a zjistíme, co vlastně dělají. Naladíte v 16.00 (do 16.55). V sobotu 8. srpna se pak můžete prostřednictvím redaktorů Barvínku podívat na Velehrad, kde bude probíhat setkání všech salesiánů, jejich spolupracovníků a přátel díla dona Boska. Živé studio vysílá od 9.30.

Už po čtyřicáté se letos uskuteční festival Mohelnický dostavník. Vystoupí na něm špičky české folkové a country hudby, ale také některé mladé objevy. Letos bude součástí také speciální soutěžní pořad Přehlídka folkových nadějí. Nebude chybět osadní táborový oheň, nedělní mše svatá nebo nedělní scéna Radia Proglas. Pořadatel festivalu Pavel Aligátor Nenkovský bude hostem pořadu Jak se vám líbí v úterý 4. srpna od 19.15 (do 20.00).

V úterý 4. srpna navštívíme spolu s redaktory olomouckého studia Radim Rejchartice na Šumpersku. Bude nás zajímat tamní kostel sv. Archanděla Michaela, který představí kostelník Jiří Račák, organizátor kulturního dění v obci. O projektu Andělské louky promluví umělecká řezbářka Romana Krestýnová, která je autorkou dvou soch andělů zasazených do krajiny okolo rejcharického kostela. Naladíte od 22.00 (do 22.25).

Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť patří k Domažlicím stejně jako dudácká muzika, starobylé nářečí či vynikající chodské koláče. Domažlice ve dnech 14. až 16. srpna opět ožijí pestrými kroji horního a dolního Chodska. Na 61. ročník festivalu vás pozveme ve Folklorním okénku ve středu 5. srpna od 16.55 (do 17.55).

Dechová hudba Zahořané z Prostřední Bečvy vznikla v roce 2006. Jejím kapelníkem je Bohumil Růčka. V roce 2012 vydali své první CD Chodníček na Radhošť a o dva roky později přicházejí s dalším - Valašsko, rád ťa mám. V pořadu Hrajte, kapely! nabídneme informace z jejich historie i ukázky z nového kompaktního disku ve čtvrtek 6. srpna v 16.55 (do 17.55).

V obci Píšť na Hlučínsku žije v domku nedaleko kostela svatého Vavřince pětadevadesátiletá paní Gertruda Pachulová. V širokém okolí je známá jako výborná kuchařka a pekařka. I přes svůj pokročilý věk ráda pracuje - například na zahrádce. Rozhovor zaznamenal redaktor Antonín Žolnerčík, odvysíláme jej ve čtvrtek 6. srpna v 22.00 (do 22.25) v rámci relace z ostravského studia.

Filharmonie Brno pořádá i letos v létě mezinárodní hudební festival Špilberk 2015. Co přinese? Dozvíte se od dramaturgů Jiřího Beneše a Vítězslava Mikeše v týdeníku Oktáva v pátek 7. srpna od 16.55 (do 17.25).

Pořad z cyklu Dotýkání světla pojednává o Aničce Tomanové, u které nyní probíhají v královéhradecké diecézi přípravy na zahájení procesu blahořečení. Byla stigmatizována, většinu života nepohyblivá, měla zvláštní schopnosti, brala na sebe kříže jiných, účinné jsou její přímluvy. Více se o ní můžete dozvědět v pátek 7. srpna ve 22.00 (do 22.25).

Dobrý, laskavý, milosrdný, neuchopitelný, nepopsatelný, ale taky Stvořitel, Soudce, Vykupitel... Tak takové vlastnosti se nejspíš objeví v „tradičním“ seznamu Božích vlastností. A pak je možná pár takových, které by přidal jen někdo. Proč by v daném výčtu nemělo chybět i slovo nespoutaný, na to se bude Lucie Endlicherová ptát ředitele festivalu UNITED Petra Húště - v programu Na sobotní frekvenci Proglasu 8. srpna po 8.00 (do 9.00).

Edwardsův syndrom je genetické onemocnění. Jedná se o neléčitelnou vrozenou vadu, která vzniká při chybném rozdělení buněk. Většina dětí s touto diagnózou nepřežije porod, případně první rok života. Kvůli své nemoci má ale například vážné srdeční potíže a v psychomotorickém vývoji je na úrovni zhruba ročního dítěte. Juliánka Sladkowská, která v roce 2014 oslavila sedmé narozeniny, se ráda směje, ráda pozoruje své sestřičky, když si hrají, a ráda se přitulí ke svému tatínkovi. O tom, jaké starosti i radosti péči o ni provázejí, budou v dalším dílu cyklu Mezi slovy hovořit její rodiče v sobotu 8. srpna ve 22.10 (do 23.10).

Životopisné medailony osobností duchovního života - Jáchyma z Fiore a svatého Františka Borgiáše z produkce nakladatelství Refugium představíme v Knihovničce Proglasu v neděli 9. srpna ve 13.20 (do 13.30).

Hlavním hostem na letošní Katolické charismatické konferenci byla Angličanka Michelle Moran, prezidentka mezinárodní služby charismatické obnovy. Rozhovor o její práci jsme připravili do pořadu Křesťan a svět na neděli 9. srpna, poslouchejte v 17.00 (do 17.30).

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 4. srpna v 18.00 mši svatou z kostela sv. Augustina v Brně; ve čtvrtek 6. srpna v 18.00 mši svatou z kostela Panny Marie Sněžné v Praze;v pátek 7. srpna v 18.00 mši svatou ze Slovenska prostřednictvím Radia Lumen;v neděli 9. srpna v 9.00 mši svatou z kostela Panny Marie Pomocnice v Olomouci.

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz.