Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zemřel P. Jaroslav Horník, SDB


Datum:

V pátek 31. července si k sobě Pán povolal svého služebníka P. Jaroslava Horníka, salesiána Dona Boska.

Zemřel P. Jaroslav Horník, SDB

 
P. Jaroslav Horník, SDB se narodil 29. 11. 1928 v Bojanově. Vyrůstal v harmonické křesťanské rodině, spolu s nejstarší sestrou Marií a se třemi bratry, z nichž starší Josef se též stal salesiánským knězem. Protože jim brzy zemřela maminka, převzala Marie péči o mladší bratry a o domácnost. Později se dlouhá léta starala o Jaroslava na jeho farách.
Jaroslav se nejdříve vyučil strojním zámečníkem a později vystudoval strojní průmyslovku s maturitou. Se salesiány se seznámil v Pardubicích, kde jako student u salesiánů bydlel. V letech 1951-53 prodělal vojenskou službu a po ní byl v letech 1953 až 1969 zaměstnán jako konstruktér přípravků v ČKD v Praze. V tomto čase se plně zapojil do tajného společenství pražských salesiánů a do skupiny tajných studentů teologie. Spolu s bratrem Josefem získal Jaroslav v Praze družstevní byt, který byl často využíván k různým setkáním. Věčné sliby složil Jaroslav u P. Míši 7. 2. 1965 a na kněze byl tajně vysvěcen 9. 12. 1967 biskupem Schaffranem v německém Gerlitz. Po Pražském jaru pracoval (1969-1971) v kolektivu salesiánů na stavbě přehrady na Želivce. Odtud přešel do duchovní správy, nejprve jako kaplan do Poličky (1971-1974) a od r. 1974 až téměř do konce života byl administrátorem Římskokatolické farnosti Opatov v Čechách. V těchto obdobích patřil do litomyšlského vikariátu a do salesiánské komunity Sebranice.
 
Jaroslav se plně a zodpovědně věnoval pastoraci ve farnosti, rád se zúčastňoval různých setkání kněží a spolubratrů, i přesto, že po nezdařené operaci kloubů kolen se pohyboval řadu let jen o berlích.
Poslední rozloučení proběhne v pátek 7. srpna 2015 v 10.00 hodin v kostele sv. Antonína v Opatově (u Svitav).