Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: K Fatimskému apoštolátu se hrdě hlásím, řekl biskup Jan


Datum:

Stovky mariánských ctitelů oslavily 20. výročí otevření národního centra Fatimského apoštolátu v Koclířově. Společně s biskupem Janem.

Galerie: K Fatimskému apoštolátu se hrdě hlásím, řekl biskup Jan

Centrum bylo otevřeno díky velkorysosti Školských sester sv. Františka na první mariánskou sobotu v srpnu 1995 v budově a areálu koclířovského kláštera v Koclířově u Svitav. Za velké podpory a obětavé pomoci členů Fatimského apoštolátu z naší vlasti otevřel a požehnal Českomoravskou Fatimu tehdejší královéhradecký biskup Karel Otčenášek.

Po dvaceti letech se do Koclířova sjely stovky poutníků a ctitelů Panny Marie, aby kulaté jubileum všichni společně oslavili. Do Koclířova zavítal i královéhradecký biskup Jan Vokál, který dopoledne sloužil mši svatou. "Svěřil-li nám Pán Ježíš na kříži Pannu Marii za matku, máme povinnost o ní pečovat a být jejími pozemskými ochránci. I skrz fatimské zjevení nás Pán žádá, abychom pečovali o úctu a lásku k jejímu Neposkvrněnému srdci. Máme následovat příkladu svatého apoštola Jana, který se o Pannu Marii postaral, a ubytovat ji v domě svého srdce, nenechat ji ve svém životě stranou," zdůraznil biskup Vokál ve své homilii a dodal, že Fatimský apoštolát se zvlášť odhodlaně hlásá k Marii a jejímu mateřství. "Sám se k tomuto apoštolátu hrdě hlásím a mezi našimi biskupy nejsem jediný," řekl Jan Vokál. "Je-li Českomoravská Fatima národním centrem, pak právě zde svěřujeme její lásce celý náš národ a společnost, i se ztrátou smyslu pro Boha a hodnoty, se zmatkem, v němž dospívají mladí lidé, s krizí a zlehčováním rodiny, opuštěností starých a nemocných, s neochotou uzavírat trvalé závazky jako je manželství, s projevy závisti, nenávisti, nesnášenlivosti k potřebným či cizincům," uvedl královéhradecký biskup.

Odpolední program poutníkům nabídl vzdělávací část slavnosti. "Snažíme se mariánské ctitele formovat a vzdělávat, aby jejich projev zbožnosti byl autentický a v jednotě s posláním a učením církve. V tom jsem oproti jiným poutním místům raritou. Proto pořádáme přednášky, diskutujeme nad církevními dokumenty, probíráme hlavní témata, kterými žije naše diecéze a celá církev," sdělil P. Pavel Dokládal. Právě jeho zásluhou a přičiněním všech jeho spolupracovníků se Koclířov stal místem radosti a duchovního osvěžení.

Fatimský apoštolát pro Českou republiku čítá okolo čtyř tisícovek členů v sedmnácti regionech. Nejsilnějšími jsou regiony hodonínský a kyjovský, naopak nejslabšími regiony v severních Čechách. V Královéhradecké diecézi, v níž se koclířovské centrum nachází, má Českomoravská Fatima oporu ve svitavském a královéhradeckém regionu. (peš)

Fotogalerie I

Fotogalerie II