Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Unikátní publikace: Průvodce po dřevěných kostelích ČR


Datum:

Karel Kuča vydal novou knihu o dřevěných sakrálních stavbách s názvem Dřevěné a polodřevěné kostely, kaple a zvonice České republiky.

Unikátní publikace: Průvodce po dřevěných kostelích ČR

Praha: Český architekt Karel Kuča se rozhodl zpracovat dosud prvního průvodce po českých sakrálních stavbách ze dřeva, jejichž stáří se datuje od 15. století až po současnost.

V České republice se v současnosti vyskytuje celkem 330 dřevěných a polodřevěných kostelů, kaplí a zvonic. Dřevěných kostelů se dochovalo 37. Ještě v 18. a 19. století jich přitom bývalo mnohonásobně více. Dřevěných kaplí je 38 a nejpočetnější skupinu pak tvoří dřevěné zvonice. V dosavadní literatuře však všechny zmíněné objekty nebyly k dohledání. Karla Kuču překvapilo, že v terénu objevil stavby, které jinde v písemnostech nenašel. Nově tak v průvodci zaznamenal některé velké dřevěné kaple v Jeseníkách i dřevěnou zvonici v Rosicích nad Labem. Za nejvýznamnější stavbu je považován dřevěný hřbitovní kostel Panny Marie v Broumově, který pochází z konce husitských válek. "Dřevo na stavbu bylo pokáceno v zimě 1436 až 1437, což nám prozradilo dendrochronologické datování - podle letokruhů - a mimoto má velmi cennou starou výmalbu," popsal Kuča.

V průvodci je u každé stavby popsán její vznik a vývoj, vnější podoba i konstrukce včetně vnitřního vybavení. Všechny stavby jsou přesně lokalizovány a vyznačeny v mapové příloze. Charakter Čech, Moravy a Slezska je z hlediska dřevěné sakrální architektury velmi odlišný, proto je abecední katalog staveb rozdělen podle historických zemí. Nechybí ani kvalitní fotografická ilustrace zmapovaných objektů.

V současnosti podle Kuči mnoho nových dřevěných kostelů nebo zvonic nevzniká, jejich historie ale prý není uzavřená. Je podle něj ale důležité, aby nové stavby citlivě navazovaly na tuzemskou tradici, nebo představovaly kvalitní díla moderní architektury. Takovým příkladem je kaple v Černé u Velkého Meziříčí z roku 2005. Nejhorší by podle Kuči bylo, kdyby nové stavby sklouzly do kýče a byly směšnou historickou napodobeninou. (Zuzana Lášková)

Zdroj: www.cirkev.cz