Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: V Kutné Hoře oslavili sv. Jakuba


Datum:

Farnost u kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře pořádala poutní slavnost k poctě svého patrona. K vidění byly i poklady nalezené v červnu v makovici severní věže.

Galerie: V Kutné Hoře oslavili sv. Jakuba

 

Tradice slavit patrona farnosti nejen bohoslužbou, ale i programem určeným pro širokou veřejnost, vznikla v roce 2010, kdy se připomínalo 600. výročí kutnohorské farnosti. Letošní svatojakubské oslavy připadly na sobotu a neděli 25. a 26. července. Zahájeny byly v sobotu večerním koncertem anglického pěveckého sboru Little St Mary´s z Cambridge. V neděli dopoledne byla v kostele sv. Jakuba nejprve sloužena slavnostní mše svatá. Stalo se již tradicí zvát na tuto příležitost jako hlavního celebranta známé a významné české duchovní; letos pozvání přijal Mons. Tomáš Holub, generální sekretář České biskupské konference. Byl to jeho symbolický návrat do Kutné Hory, neboť právě zde kdysi působil jako kaplan. Mši zpěvem doprovázelo Polyfonní sdružení z Nového Města nad Metují a zazněla i Rybova Mše e moll. Věřícím byl také představen nedávno vysvěcený jáhen Ing. Zdeněk Sedlák, který nastupuje v Kutné Hoře jako nový kaplan. Po slavnostní bohoslužbě, jíž se zúčastnily stovky věřících, byly na již tradičním, historickém prostranství pod lípou u Arciděkanství připraveny "dobroty z farní kuchyně". K pohodové atmosféře přispělo nejen slunečné počasí, ale i příjemná živá jazzová hudba v podání Bohumila Dvořáka a Marka Lánského. Zájemci o historii farního kostela, který byl pro veřejnost volně otevřen, si vyslechli komentované prohlídky.

Kostel sv. Jakuba prochází již několik let postupnou rekonstrukcí. Letos v červnu vzbudilo značný zájem snímání makovice z opravované severní věže a otevření nalezených tubusů s historickými dokumenty a dalšími předměty, které v nich zanechali naši předkové. Právě až na svatojakubské oslavy se z června odložilo rozpečetění nalezené drobné starobylé dýhové krabičky, dosud neznámého obsahu. Za zájmu médií schránku nyní otevřel arciděkan Jan Uhlíř spolu s Mons. Holubem. Miniaturní náboženské předměty, např. křížek, které se v krabičce našly, a také další dokumenty a předměty z věže si následně mohla široká veřejnost prohlédnout na výstavě, doplněné i fotografiemi z oprav chrámu. Velký zájem budila i vystavená pozlacená makovice, která již prošla obnovou a nyní čeká na svůj brzký návrat na věž.

Odpoledne se děti těšily na pohádku v podání Divadla Studna, zatímco dospělí dali spíše přednost přednášce Lukáše Noska, studenta mezináboženského dialogu v Římě a Káhiře. Tématem se stal vztah křesťanství a islámu. Svatojakubské oslavy uzavřely podvečerní zpívané nešpory se skladbami A. Dvořáka a J. D. Zelenky, přednesené opět novoměstským sborem. Velký zájem, který každoročně Oslava sv. Jakuba v Kutné Hoře vzbuzuje, je jistě radostí i úspěchem všech, kdo se na přípravách jakkoli podílejí. Daří se totiž ukázat, že kutnohorská farnost nežije jen minulostí svých gotických chrámů, ale že je živým a otevřeným společenstvím, vědomým si staletých tradic svých předků. (Lukáš Provaz)

Fotogalerie