Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Bohoslovci míří na víkend do farností v diecézi


Datum:

Bohoslovci se na víkend rozjedou do třech farností v diecézi, aby ho prožili mezi farníky.

Bohoslovci míří na víkend do farností v diecézi

Neděle 24. dubna je 4. nedělí velikonoční, nedělí Dobrého Pastýře. Každoročně právě na tento víkend vyjíždějí bohoslovci z pražského semináře do farností ve svých diecézích. V pražském semináři momentálně bydlí, studuje a formuje se dvacet čtyři bohoslovců z pěti českých diecézí (Hradec Králové 7, Praha 8, České Budějovice 4, Plzeň 3 a Litoměřice 2).

Královéhradecká diecéze má nyní patnáct bohoslovců. Sedm seminaristů studuje v Praze, čtyři v Římě a čtyři v nultém ročníku Teologického konviktu v Olomouci. Sedm bohoslovců z Prahy se rozdělilo do třech farností losem. Jedná se o farnosti Jablonec nad Jizerou, Světlá nad Sázavou a Koclířov, kde budou trávit víkend s kněžími a farníky.

"Za poslední tři roky se nám podařilo navštívit třináct farností, kde žije kněz a poznat samozřejmě i další jejich farnosti, které spravují. Snažíme se, aby to bylo nějak rovnoměrné, tak ze čtrnácti vikariátů naší diecéze jsme jich navštívili již dvanáct. Chybí už jenom dva, a to vikariát Humpolec, který navštívíme letos, a vikariát Kutná Hora – Poděbrady, který se nám snad podaří navštívit příští rok. V některých vikariátech jsme tedy byli již dvakrát a samozřejmě vždy v jiné farnosti," říká bohoslovec Jan Lukeš.

Právě v neděli Dobrého Pastýře, kdy skončí Týden modliteb za duchovní povolání, se v kostelích naší diecéze uskuteční sbírka na bohoslovce. Na provoz semináře v naší diecézi kromě diecézní sbírky přispívají také dva velké dary ze zahraničí – krajané z USA a nadace z Dublinu, dále další jednotlivé dary od různých dárců z diecéze a potom dary kněží, kteří požádali o pravidelné srážky z platu. (peš)