Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Národní rady misií a Papežských misijních děl zasedaly ve Špindlerově Mlýně


Datum:

V polovině dubna se ve Špindlerově Mlýně sešli členové Národní misijní rady a Národní rady Papežských misijních děl.

Národní rady misií a Papežských misijních děl zasedaly ve Špindlerově Mlýně

Zasedání Národní misijní rady v Erlebachově boudě se účastnili zástupci z Papežských misijních děl (PMD), Charity České republiky, Likvidace lepry, Salesiánské asociace Dona Boska, Misijní kongregace služebnic Ducha Svatého, Kongregace Milosrdných sester III. řádu sv. Františka, Společenství pomocníků řádu sv. Lazara a Nadačního fondu solidarity s chudými třetího světa MATRI.

Účastníci se věnovali podnětům k misijním aktivitám, zapojování dobrovolníků, vstupu prvokomunikantů do Papežského misijního díla dětí a přípravě koncepce systematického vzdělávání v misijní oblasti pro řády, kongregace, bohoslovce či mládež. Kladného hodnocení se dostalo dokončenému projektu týkající se mapy pomoci, který je prezentovaný na webu církev.cz a ukazuje, kam se z České republiky v rámci katolické církve dostává pomoc do zahraničí.

Papežská misijní díla představila nové materiály

Následně se ve středisko Eljon uskutečnilo zasedání Národní rady PMD. Ředitelé jednotlivých diecézí Čech a Moravy byli seznámeni s aktuálními misijními projekty a sami představili svou činnost v uplynulém období. Kvalitní a systematické pomoci se dostalo chudým a trpícím dětem v devíti zemích (Filipíny, Jamajka, Uganda, Zambie, Keňa, Guyana, Bangladéš, Srí Lanka a Papua-Nová Guinea) v celkové výši téměř 8 miliónů Kč. S vědomím, že bez kněží nejsou misie možné, pomohla ČR finančními dary do vybraných seminářů v Zambii, Ugandě a Keni částkou blížící se 4 miliónům Kč.

Světovou misijní činnost církve zajišťují projekty Díla šíření víry (ŠV), které je podporováno ze sbírek Misijní neděle a od jiných dárců přispívajících i během roku. V rámci Díla ŠV jsme v roce 2014 přispěli částkou skoro 14,7 miliónů Kč do Ugandy, Zambie, Bangladéše a Srí Lanky. Pomoc směřovala na stavbu či opravu kostelů, klášterů, biskupství, far, misijních domů a víceúčelových center. Kromě toho byl financován nákup audiovizuální techniky, oprava střešní krytiny, montáž hasících přístrojů v klášteře, zajištění chodu diecézí a formace katechistů ve výše jmenovaných zemích.  

Na setkání byly prezentovány nové misijní materiály, mezi nimiž je např. DVD Ugandské Velikonoce, CD s písněmi Zambijské chvály a Ugandské chvály. Předpremiéru měl zcela nový film Naděje pro Ugandu, jenž popisuje situaci v ugandském semináři, kam z ČR na studium bohoslovcům přispíváme.

O tři milióny více

Výroční zpráva PMD 2014 uvádí, že za posledních 17 let lidé skrze PMD věnovali misiím přes 383 miliónů Kč. Loňský rok byl zcela výjimečný, protože se na papežské misie u nás sešlo přes 33 miliónů Kč, což je o 3 milióny více než za předchozí rok. Naše pomoc odesílaná do misií nás řadí na skvělé 11. místo v Evropě a na 17. pozici v porovnání s celým světem. (peš)