Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zaposlouchejte se do Radia Proglas


Datum:

Přehled toho, co si v týdnu od 20. do 26. dubna naladit na Radiu Proglas.

Zaposlouchejte se do Radia Proglas

Zasvěcený život a nejsvětější Trojice – to je název druhé část seriálu Dar Boha Otce církvi. Provází jím doktorka Lucie Cincialová z Katedry pastorální a spirituální teologie na olomoucké Cyrilometodějské fakultě. Naladíte v pondělí 20. dubna v 16.00 (do 16.25).

Jaro nás nutí uklízet a probírat šatní skříně. Kam s textilem, který už nepotřebujeme? A co se s ním potom stane? Pomáhá potřebným, je předmětem byznysu nebo končí na skládkách? Sondu do míst, kam se obvykle nedostaneme, nabízíme v Kafemlýnku s datem 21. dubna, v 9.30 (do 10.30).

Telefonické riskování Barvínku dává možnost zasáhnout do příběhu, který prožívají hlavní hrdinové a pomoci jim s nějakým úkolem. Poslouchejte a zapojte se v úterý 21. dubna od 16.00 (do 16.55).

Pořad plzeňského studia Hroznata s názvem Ledovec – většina není vidět naladíte v úterý 21. dubna ve 22.00 (do 22.25).

Marie Bílková z Mrákova, zvaná Manka Římanka, podnikla v přelomové době druhé poloviny 19. století hned dvě pěší cesty z Chodska až do Říma. Na první se vydala v roce 1875 ve věku šestačtyřiceti let a na druhou o tři roky později. Vyprávění o jejích cestách se v kraji pod Čerchovem tradovalo až do poloviny 20. století, kdy jej písemně zaznamenala její jmenovkyně, vnučka Mančina bratra Jiřího. K poslechu Folklorního okénka ve středu 22. dubna v 16.55 (do 17.55) srdečně zve Zdeněk Vejvoda.

V letošním roce oslaví dechová hudby Lácaranka z Kobylí čtyřicáté výročí svého založení. Nahlédněte s námi do historie a připomeňte si zakládajícího člena, muzikanta Metoděje Hanáka. Poslouchejte pořad Hrajte, kapely! ve čtvrtek 23. dubna v 16.55 (do 17.55).

Farníci z kostela Panny Marie Královny Míru v Praze-Lhotce už tradičně pořádají před Vánocemi a Velikonocemi cyklus přednášek o těchto svátcích pro děti z okolních základních škol. O zajímavém vzdělávacím projektu se více dozvíte v rámci pořadu z pražského studia Kristián ve čtvrtek 23. dubna ve 22.00 (do 22.25).

V pořadu Živě z Prahy v pátek 24. dubna vzpomeneme osobnost kněze, františkána, dlouholetého faráře při kostele sv. Anežky České v Praze na Spořilově P. Vojtěcha Řehoře Marečka. Nedlouho po jeho úmrtí vydala jeho farnost knihu, která nese název Bohu nejprve buď slouženo. Poslouchejte od 9.30 (do 10.30).

První genocidou 20. století bylo podle papeže Františka vyhlazování arménského národa v tehdejší Osmanské říši za první světové války před sto lety. V den, kdy příslušníci arménského národa na celém světě budou vzpomínat na oběti masakru, přineseme na Proglasu pořad, jenž například přiblíží křesťanskou tradici Arménie sahající do začátku 4. století. Relaci Všimli jsme si vysíláme v pátek 24. dubna od 16.00 (do 16.45).

Páteční Oktáva s datem 24. dubna se bude věnovat mezinárodnímu hudebnímu festivalu Pražské jaro. Pozvání přijal Pavel Trojan, tiskový mluvčí festivalu. Od 16.55 (do 17.25) zjistíte informace z připravovaného ročníku i něco navíc.

Jak dnes žijí svou spiritualitu jezuité? Dozvíte se v pořadu Dotýkání světla, jehož hostem bude docent Michal Altrichter, člen tohoto řádu. Vysíláme v pátek 24. dubna v 22.00 (do 22.25).

Součástí liturgie není pouze slavení svátostí. Mezi takzvané liturgické typy patří i pohřeb, modlitba breviáře, žehnání různých předmětů, kostelů i osob. Všechny shrneme v posledním díle cyklu Liturgie svátostí v sobotu 25. dubna v 17.00 (do 17.25).

V týdeníku Slyšte, lidé! se v sobotu 25. dubna budeme věnovat tomu nejlepšímu ze současného, evropského i světového blues. Představíme si totiž vítěze několik anket a soutěží v tomto žánru. Řeč bude o anketách polského časopisu Twój Blues a slovenského serveru BluesMusic, o mezinárodní soutěži Blues Aperitiv a o celoevropském klání Blues Challenge a hovořit budeme také o vítězích Grammy a British Blues Awards. Poslouchejte od 19.15 (do 20.15).

S Markem Orko Váchou hovoříme v pořadu Mezi slovy o fenoménu poutnictví jako analogii životní poutě člověka. Uslyšíte o svědectví drobných sakrálních památek v krajině, o skutečnosti, že příroda je Boží chrám. Zamyslíme se nad tím, jak příroda působí na člověka a naopak, a také se zastavíme nad slovy papeže Františka a jeho předchůdce Benedikta XVI., kteří vyzývají k ochraně životního prostředí jako Božího stvoření. Naladíte v sobotu 25. dubna ve 22.10 (do 23.10).

V neděli 26. dubna ve 14.00 (do 14.25) vybíráme dvě pohádky – v první se chlapec Tao vydá do hor hledat místo, které by patřilo jen jemu. Ve druhém příběhu se do hor vydají dva stařečci, aby našli to, co tam celý život slyšeli nádherně zvonit. Všichni dojdou na místo, které si přáli, ale nakonec najdou něco úplně jiného, než si dokázali představit. Pohádky vybíráme z knížky Leny Freyové Sbírka motýlů.

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 21. dubna v 18.00 mši svatou ze studia Proglasu; ve čtvrtek 23. dubna v 18.00 mši svatou z kostela Panny Marie Sněžné v Praze; v pátek 24. dubna v 18.00 z kostela sv. Vojtěcha v Českých Budějovicích-Čtyřech Dvorech; v neděli 26. dubna v 9.00 mši svatou z duchovního centra v Brně-Lesné.

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz.