Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Svatý Jan Pavel II. se vrátí do Hradce Králové


Datum:

Katedrála Svatého Ducha v Hradci Králové získá ostatky Svatého otce Jana Pavla II. Biskup Vokál je uloží na Zelený čtvrtek.

Svatý Jan Pavel II. se vrátí do Hradce Králové

Na Zelený čtvrtek 2. dubna si celý svět připomene desáté výročí úmrtí prvního slovanského papeže svatého Jana Pavla II. Ten při své poslední cestě do České republiky navštívil kromě Prahy 26. dubna 1997 i Hradec Králové. Nyní se do centra královéhradecké diecéze symbolicky vrátí v podobě vzácných ostatků - kapičky krve a pramínku vlasů. Při mši Missa Chrismatis, která začne na Zelený čtvrtek v 9.30 hodin, uloží biskup Jan Vokál relikviář s ostatky do průčelí boční lodě katedrály. "Vedle plastiky hlavního patrona diecéze svatého Klimenta se nachází příhodný otvor ve zdi, do něhož bude relikviář uložen," upřesňuje místo generální vikář biskupství Josef Socha.

Královéhradecká katedrála Svatého Ducha se zařadí mezi několik málo chrámů na světě, které uchovávají ostatky papeže Jana Pavla II. V České republice se katedrála stane čtvrtou svatyní, v nichž mohou věřící ostatky rodáka z polských Wadowic uctívat. V předchozích letech získal kapičku světcovy krve dóm svatého Václava v Olomouci, kostel svatého Mikuláše v Jaroměři a kostel Svatého Ducha v Ostravě - Zábřehu. V Hradci Králové ale bude navíc i pramínek vlasů.

Polštářek s kapičkou krve získal pro královéhradeckou diecézi biskup Jan Vokál od někdejšího papežova osobního sekretáře, krakovského arcibiskupa kardinála Stanisłava Dziwisze. Vlasy pak od druhého osobního tajemníka. Kapsule jsou vloženy do speciálního skleněného relikviáře, jehož autorem je umělecký zlatník Pavel Šrytr.

Touha po svatosti

"Přeji si, aby příklad Jana Pavla II. v srdcích našich věřících vzbudil touhu po svatosti," říká biskup Jan Vokál, který řadu let pracoval ve vatikánském Státním sekretariátu a patřil mezi širší okruh spolupracovníků Svatého otce. Podle Jana Vokála žil Jan Pavel II. i ve všedních dnech nevšedně.

Veřejnost se může ostatkům svatého Jana Pavla II. poklonit a rozjímat u nich na Zelený čtvrtek od 18.00 hodin, a to až do začátku večerní Mše na památku Večeře Páně. Ta začne v 18.30 hodin.

Svatý otec Jan Pavel II. hradeckou katedrálu osobně navštívil v roce 1997, když na zdejším Velkém náměstí sloužil Mši svatou pro mládež. Zemřel 2. dubna 2005, svatořečen byl papežem Františkem loni v dubnu. (peš)