Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zaposlouchejte se do Radia Proglas


Datum:

Přehled toho, co můžete poslouchat ve vysílání Radia Proglas v týdnu od 30. března do 6. dubna 2015

Zaposlouchejte se do Radia Proglas

Tip Proglasu. Bezprostředně před přímými přenosy velikonočních bohoslužeb a obřadů uvádíme cyklus Úvod do liturgie velikonočního třídenní. Profesor liturgiky František Kunetka v něm například přibližuje, proč slavíme dvě mše svaté na Zelený čtvrtek – jednu dopoledne s biskupy a druhou večer na připomínku Poslední večeře, co vlastně symbolizuje kříž nebo jaká je liturgická náplň Bílé soboty. Poslouchejte na Zelený čtvrtek a Velký pátek v 17.45, na Bílou sobotu v 20.45 a o Velikonoční neděli v 8.50.

V pondělí 30. března pohovoříme v dalším dílu seriálu O katechezi od Adama o církvi v souvislosti s nicejsko-cařihradským vyznáním víry. Vysvětlíme, v jakém smyslu je církev svátostí a proč a jak s ní souvisejí svátosti iniciační i ty ostatní. Zvláštní pozornost budeme věnovat ožehavým tématům svatosti církve a tomu, zda je či není církev nutná ke spáse člověka. Zachytíte v 16.00 (do 16.25).

Česká biskupská konference vydala novou směrnici o liturgické hudbě. Jaký byl k tomu důvod a co přináší nového? O tom jsme debatovali s lidmi z týmu, který ji připravoval. Poslechněte si pořad Luďka Strašáka v pondělí 30. března ve 22.00 (do 22.25).

Rok co rok slavíme církevní svátky. Pro mnohé z nás jsou tyto svátky neodmyslitelnou součásti života, pro jiné milou tradicí, pro jiné tolik očekávané dny volna. Neměli bychom je však využít především k prohloubení našeho duchovního života? Velký Týden nás k tomu přímo vyzývá. Na setkání s vámi a vaše postřehy se v Noční lince v pondělí 30. března od 22.30 (do 23.30) těší Jaroslav Kratka.

Každému dítěti je nejlíp v milující laskavé náruči. Jakou šanci na objetí mají miminka, která jejich biologičtí rodiče odložili a zatím se nedostanou do náhradní rodiny? Jedna z forem pomoci v takovém případě je raná pěstounská péče na přechodnou dobu. O ní přijde mluvit otec sedmi vlastních dětí a čtyř „pěstovaných“ a posléze předaných miminek Pavel Rakouš z Prahy. Zachytíte v Kafemlýnku v úterý 31. března od 9.30 (do 10.30).

V úterý 31. března v postním cyklu Barvínku se podíváme na Jana Husa jako na jazykovědce. Zaměříme se na jeho přínos češtině s lingvistkou Janou Pleskalovou a s Alfrédem Strejčkem, který Husovy texty interpretuje. Podíváme se na hrad Krakovec, na kterém Jan Hus také pobýval. Zachytíte v 16.00 (do 16.55).

Setkání s pastorační asistentkou Jiřinou Balkovou z Českého Krumlova nabídne pořad Petra Kroniky v úterý 31. března od 22.00 (do 22.25). Paní Balková se ohlédne za svým dosavadním životem, cestou k Bohu, a působením mezi obyvateli domova důchodců, a to krátce předtím, než sama dovrší důchodový věk.

Na Zelený čtvrtek 2. dubna naladíte na vlnách Proglasu relaci Rozjímání o vykoupení III. P. Ambrož Šámal, OPraem se bude spolu s redaktorem Markem Chvátalem zamýšlet nad velikonočními událostmi a jejich poselstvím od 22.00 (do 22.25).

Přímo na Velký pátek 3. dubna zachytíte od 9.30 (do 9.55) pořad naznaný Velké pátky v životě paní Gertrudy Pachulové. V obci Píšť na Hlučínsku žije v domku nedaleko kostela svatého Vavřince pětadevadesátiletá Gertruda Pachulová. V širokém okolí je známá jako výborná kuchařka a pekařka. I přes svůj pokročilý věk ráda pracuje například na zahrádce. Její uplynulý život je dlouhou řadou „velkých pátků“, velkých životních zkoušek. Vzpomínky pamětnice zaznamenal redaktor Antonín Žolnerčík, do vysílání připravuje ostravské studio Hedvika.

Na Velký pátek 3. dubna nevysíláme publicistický pořad Všimli jsme si, ale v čase od 16.00 (do 16.45) si můžete naladit první část dvoudílného pořadu o cestě poutnice Egérie ze 4. století do Svaté země.

Rovněž na Velký pátek 3. dubna opět od 22.00 (do 22.25) nabízíme k poslechu další díl Rozjímání o vykoupení III. O velkopátečních okamžicích bude uvažovat Pavel Černuška z Katedry biblických věd Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Hostem pořadu Na sobotní frekvenci Proglasu redakce TWR bude Jan Prorok. Bude mluvit o tom, jak dlouhá je cesta z temnoty do světla, jak hluboké je poznání lásky, jak vítězí milost nad zákonem. Zachytíte 4. dubna od 8.00 (do 9.00).

Bůh o zavržení člověka předem nerozhodl, říká profesor Karel Skalický z Teologické fakulty v Českých Budějovicích. Rozhovor s ním nabídneme na Bílou sobotu. Profesor Skalický vysvětluje přínos sv. Augustina k tématu předurčení člověka ke spáse. Je o spáse či zavržení člověka předem rozhodnuto, nebo má člověk možnost Boží verdikt nějak ovlivnit? Jaký je postoj současné teologie? Dozvíte se 4. dubna v 11.05 (do 11.55).

Na Bílou sobotu 4. dubna nevysíláme pravidelný cyklus Liturgie svátostí. Od 17.00 (do 17.25) je totiž na programu pásmo básní Bohuslava Reynka.

Na Bílou sobotu 4. dubna už od 18.00 (do 18.25) si můžete naladit poslední část relace Rozjímání o vykoupení III. Před mikrofon Marka Chvátala usedne Jitka Krausová, vystudovaná lékařka, psychiatrička, která ale už dlouhá léta ve zdravotnictví nepracuje. Je totiž činná v církvi jako pastorální terapeutka při Arcibiskupství olomouckém a zároveň je zasvěcenou pannou olomoucké diecéze. Jak vnímá události Bílé soboty – právě o to se podělí s vámi, posluchači Proglasu.

Králův kříž – tak se jmenuje kniha spisovatele Timothyho Kellera, kterou představíme v Knihovničce Proglasu v neděli 5. dubna ve 13.20 (do 13.30).

V postní době jsme se v cyklu Pojď za mnou! zaměřovali na lidské stránky Ježíšova života. Jsme povoláni Krista následovat a napodobovat ho právě v jeho chování a způsobu žití. Jak proměnila smrt na kříži a slavné vzkříšení člověka Ježíše? Neměly tyto události vést nakonec k přehodnocení toho, jak se díváme na Ježíšovy emoce, způsob modlitby nebo práce? Poslechněte si zamyšlení P. Pavla Stefana v neděli 5. dubna v 17.30 (do 17.55).

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 31. března v 18.00 mši svatou ze Slovenska prostřednictvím Radia Lumen; na Zelený čtvrtek 2. dubna v 18.00 mši svatou z kostela sv. Augustina v Brně; na Velký pátek 3. dubna v 18.00 velkopáteční obřady z kostela sv. Augustina v Brně; na Bílou sobotu 4. dubna ve 21.00 vigilii Zmrtvýchvstání Páně z kostela sv. Augustina v Brně; na Velikonoční neděli 5. dubna v 9.00 mši svatou z kostela Panny Marie Sněžné v Praze a v 11.55 požehnání Svatého otce městu a světu – Urbi et orbi; na Velikonoční pondělí 6. dubna v 9.00 mši svatou z kostela Panny Marie Sněžné v Praze.

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adresewww.proglas.cz.