Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Vstupujeme do Svatého týdne


Datum:

V Hradci Králové si farníci spolu s biskupem Janem Vokálem připomněli Ježíšův vjezd do Jeruzaléma průvodem a zpívanými pašijemi.

Galerie: Vstupujeme do Svatého týdne

V deštivém dopoledni Květné neděle se na dvoře biskupské rezidence sešli farníci spolu s královéhradeckým biskupem Janem Vokálem, aby společně vstoupili do Svatého týdne. S požehnanými ratolestmi se průvod, ve kterém nechyběl ani Ježíš na oslátku, odebral do katedrály Svatého Ducha, kde proběhla slavnostní mše svatá se zpívanými pašijemi. 

Svou promluvu zahájil biskup slovy proroka Izaiáše, která předpovídají, že Bůh do světa nevstoupí jako vládce, kterému se hned všichni pokloní, přijmou ho a zřeknou se hříchu. "Bůh se odevzdává světu takovému, jaký svět je. Světu hříšnému, krutému a nespravedlivému. A těm, kteří se touží z této nespravedlnosti vymanit, odložit hřích a ten zkorumpovaný svět překonat, otevře cestu zpátky k Bohu," řekl Vokál. A pokračoval: "Kristus, který přichází do světa jako služebník, má pro každého z nás jednoduchou otázku: povolávám tě nyní ke spáse…Věříš ve mě? Přijmeš mě? Budeš mě následovat? Ano nebo ne? A svět si volí…"

Také my se budeme muset znovu zamyslet nad tím, kterou z postav pašijového příběhu jsme. "Evangelium nám staví před oči velmi moudré zrcadlo toho, jak máme tendenci k setkání s Kristem ve svém životě přistupovat," podotkl také biskup. Na závěr pak popřál shromáždění v katedrále, aby následovali příklad sv. Petra, který se obrátil a "přetavil své pokání ve skutek horlivého následování Krista." (ht)

Fotogalerie