Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Shalom! Pokoj, Izraeli a Palestino!


Datum:

Osm požehnaných dnů ve Svaté zemi prožili v polovině března poutníci z královéhradecké diecéze. Na pouť se s nimi vypravil i biskup Jan Vokál.

Galerie: Shalom! Pokoj, Izraeli a Palestino!

Nazaret, Betlém, Jeruzalém, Horu Blahoslavenství a další místa spojená s dějinami spásy navštívili v polovině března poutníci, kteří se do Svaté země vypravili z farností královéhradecké diecéze společně s přáteli Fatimského apoštolátu České republiky. "Pouť jsme spojili s poděkováním v Galileji i Judsku všem, kteří s námi připravili a realizovali Národní pouť České republiky v závěru Roku víry 2013. Současně v nevšední blízkosti s arabskými křesťany Petrem a Eliasem jsme se na všech svatých místech, zvláště ve večeřadle na Sionu, společně modlili za národní eucharistický kongres a žehnali jeho přípravám a průběhu," říká jeden z průvodců P. Pavel Dokládal.

"Prožil jsem krásnou pouť. Byla pro mě obnovou víry a krásnou přípravou na Velikonoce. Říká se, že návštěva Svaté země je pátým evangeliem. Každé místo promlouvá a je velkým obohacením. Vidět, kde Maria řekla Bohu své ano, kde se narodil, žil, procházel, zemřel a vstal z mrtvých náš Pán, je velmi povzbudivé," svěřil se s dojmy duchovní správce z Chrasti P. Jan Paseka.

Kána Galilejská, místo pro obnovu manželského slibu

Spolu s manželem se do Svaté země vypravila Ivanka Štěpánková z Trpína z farnosti Bystré u Poličky. "Jeli jsme Pánu poděkovat za dar života a víry. V srdci máme velkou vděčnost, že jsme směli jít v době postní po posvátných místech našeho Pána a tím si upevnit víru a načerpat sil. Věříme, že se Pán oslaví ve všem, co jsme nesli ve svých srdcích. Silně na nás zapůsobila i možnost obnovit manželský slib v Káni Galilejské," říká Ivanka Štěpánková.

Spojení současnosti s dobou, v níž žil Ježíš Kristus, prožívala při pouti Hana Frančáková z Koclířova. "Velmi silně na mě zapůsobilo spojení betlémských jesliček a postní neděle. Byla to hluboká příprava na Velikonoce. Pouť ve Svaté zemi je pro mě, jako bych sama stála na řádcích otevřené Bible a prožívala vše osobně, setkání s Ježíšem, Pannou Marií, apoštoly, a zároveň i velké propojení s dobou, v níž žijeme," popisuje Hana Frančáková a po návratu do vlasti zasílá Svaté zemi symbolický pozdrav Shalom, pokoj pro Izrael, Palestinu a celý svět! (peš)

Fotogalerie