Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Vrátili se z Filipín. Mapovali projekty podporované Čechy


Datum:

Skončila misijní cesta na Filipíny. Během ní se čtyřčlenná skupina z Papežských misijních děl přesvědčila, že naše pomoc je důležitá.

Vrátili se z Filipín. Mapovali projekty podporované Čechy

Cílem cesty, která probíhala od 12. do 23. března, bylo zdokumentovat místní situaci a seznámit se blíže zvláště s těmi projekty PMD, které jsou z České republiky podporovány. Na tuto pracovní cestu se vypravili P. Jiří Šlégr, nastupující Národní ředitel PMD Leoš Halbrštát, kameraman Martin Rýznar a Hana Koukalová, ředitelka PMD za českobudějovickou diecézi.

P. Jiří Šlégr o misijní cestě do země, která je v počtu katolíků ve světovém žebříčku na třetím místě, říká: "To, co mě nenechává klidným, je skutečnost, že i když jsem byl tak blízko bídě mnohých, že jim nedokážeme pomoci tak, aby se na všechny dostalo. Díky Bohu ale za všechno, co se podařilo a ještě podaří."

Z České republiky jsme za rok 2014 poslali téměř 1 milion korun a pomohli tak přibližně 4 320 dětem v bídě. Ze získaných peněz je podporováno vzdělání dětí z chudých rodin, zajišťován chod domova pro potřebné a zanedbané děti. Hradí se z nich také ochrana chudých dětí, jídlo pro děti z nuzných rodin a náklady na školné pro děti z početných rodin. Přispěli jsme také na vzdělávání a katechetické aktivity pro velmi chudé děti, křesťanskou formaci a morální výchovu ve slumech, na chod zdravotního a sociálního střediska pro chudé děti, na vzdělávání dětí z vesnických rodin s nízkým příjmem. V neposlední řadě sem patří též náklady na jídlo a lékařskou péči pro podvyživené děti; jídlo, léky a oblečení pro rodiny bez domova, sirotky a opuštěné děti. (ht)

Vyslanci Papežských misijních děl hodnotí cestu na Filipíny:

Hana Koukalová: "Setkala jsem se s církví, která stojí na straně chudých, a jsem na ni hrdá."

Leoš Halbrštát: "Překvapila mne veliká soudržnost každé místní komunity. I když v ní lidé byli různě movití, chovali se k sobě velmi přátelsky a s úsměvem na tváři."

Jiří Šlégr: "Vzhledem k opravdu náročné situaci, kterou chudé rodiny, děti a mládež zažívají, vidím jako velmi potřebné právě do těchto míst stále podporu poskytovat…Jsem opravdu rád, že právě sem podáváme pomocnou ruku těm nejpotřebnějším. Ode všech z Filipín vyřizuji plnou náruč lásky, vděčnosti, modliteb a prosbu o další pomoc." 

Martin Rýznar: "Okamžik, který jsem nezachytil na kameru, ale vryl se mi do paměti, vystihuje mnohé. Malý chlapec na tržišti, když nás míjel, všiml si rozšlápnuté žvýkačky na chodníku. Neváhal, okamžitě se sehnul, šedou hmotu sloupnul a hbitě strčil do pusy. To je realita metropole 21. století, kde mnohaúrovňové obchvaty lemují mrakodrapy v sousedství chatrných chýší a existencí bez domova."

Podrobnosti o tom, co všechno se během misijní cesty dělo najdete na www.missio.cz