Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Co tento týden poslouchat


Datum:

Přinášíme vám přehled toho, co si můžete naladit na vlnách Radia Proglas od 2. do 8. března.

Co tento týden poslouchat

Šestý díl cyklu O katechezi od Adama navazuje na předchozí část, ve které jsme probírali téma kérygmatu církve. Zaměříme se v něm více na počáteční církev a souvislost s Novým Zákonem, na Letnice, začátek šíření církve nebo situaci Pax Romana. Jak pracovala církev po smrti apoštolů? Podle čeho byly začleňovány jednotlivé texty do Kánonu? Co je to Moratoriho fragment? Poslouchejte v pondělí 2. března od 16.00 (do 16.25).

Plnou náruč nových knížek pro maminky, tatínky, prarodiče i děti přinese Kafemlýnek v úterý 3. března. Pokud odpovíte na otázku, co dobrého jste v poslední době četli, můžete jednu z představovaných knížek vyhrát. Vysíláme od 9.30 (do 10.30).

V postních Barvíncích se budeme věnovat postavě Mistra Jana Husa. Navštívíme místa s ním spojená a na jeho osobnost se budeme dívat s lidmi různých profesí. V prvním dílu bude naším hostem plzeňský biskup František Radkovský a podíváme se do jihočeského Husince. Poslouchejte v úterý 3. března v 16.00 (do 16.55).

Dolní Bojanovice jsou krásné. Je to úrodný a zbožný kraj. Přesto tam byl v 50. letech zatčen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen tehdejší farář Jaroslav Pořízek. Měl ideově podněcovat ke kontrarevoluci. Rehabilitován byl až po roce 1989. Vydáme se za žijícími pamětníky tehdejších událostí a přiblížíme si, čeho všeho jsme byli v „zájmu republiky“ schopní. Nalaďte si pořad z cyklu studia Radim U v úterý 3. března od 22.00 (do 22.25).

V rámci projektu Muzikanti, to sú chlapci! zahraje živě v našem studiu cimbálová muzika Kunovjan. Vznikla v Kunovicích jako pokračovatel cimbálové muziky Slováckého krúžku Kunovice. V 80. letech 20. století se muzika společně s tanečním souborem přestěhovala z Kunovic do Uherského Hradiště, kde působí dodnes. Během své existence dosáhla kapela velkého uznání odborníků. Nepopiratelnou zásluhu na tváři kapely má především její umělecký vedoucí Jaroslav Schottl, ale také primáši Jaroslav Zatloukal a Pavel Šupka. Poslouchejte ve středu 4. března od 16.55 (do 17.55) v čase Folklorního okénka.

Mezinárodní den žen připadá každoročně na 8. března. Je to mezinárodně uznávaný svátek stanovený Organizací spojených národů k výročí stávky newyorských švadlen v roce 1908. V pořadu Hrajte, kapely proto budeme ve čtvrtek 5. března hrát všem maminkám. Poslouchejte v 16.55 (do 17.55).

Plyš je nová kapela Katky Žilové, původně bratislavské písničkářky a baskytaristky, která momentálně žije v Ostravě. Dalšími členy skupiny jsou akordeonistka Katka Kuchárová a bubeník Tomáš Kothera. Skupina Plyš zahraje živě v našem studiu ve čtvrtek 5. března od 19.15 (do 20.00) v čase Jak se vám líbí.

V současné době probíhá proces blahořečení dvou významných postav německé národnosti, které se nesmazatelně zapsaly do českých církevních dějin: P. Richarda Henkese a Františky Lechnerové. O jejich životě a díle hovoří historik Mons. Jan Larisch v pořadu ostravského studia ve čtvrtek 5. března od 22.00 (do 22.25).

O radostech a strastech polského kněze v české farnosti bude páteční magazín Živě z Prahy s datem 6. března. Rozhovor s P. Pawlem Nowatkowskim, farářem z Vamberka, naladíte od 9.30 (do 10.30).

Otec Jiří Šlégr se spolu s kameramanem Martinem Rýznarem a nastupujícím ředitelem Papežských misijních děl v Česku Leošem Halbrštatem chystá vycestovat na Filipíny. O další připravované misijní dokumentační cestě uslyšíte v pořadu Všimli jsme si v pátek 6. března v 16.00 (do 16.45).

Do šesti brněnských kostelů na šest koncertů nás pozve Lucie Šnajnarová a Vladimír Maňas. Podrobnosti o skladbách i účinkujících 24. ročníku Velikonočního festivalu duchovní hudby se dozvíte v týdeníku Oktáva v pátek 6. března v 16.55 (do 17.25).

Ježíš rád projevoval svou lásku. V evangeliích ale často čteme, že Ježíšovi bylo někoho líto. A pak konal milosrdenství. Je lítost základním kamenem lásky? Ostatní její projevy u Ježíše se totiž zdají být nápadně v menšině. Třetí díl postního cyklu Pojď za mnou! uvedeme v pátek 6. března v 22.00 (do 22.25).

V roce 1991 se paní Jitce narodila dcera. Zhruba po roce si ale rodiče malé Kačky začali všímat toho, že jejich dítě je jiné. Až po čase zjistili, že Kateřina má poruchu autistického spektra. Prakticky jediná možnost v té době byla svěřit dítě ústavní péči. Paní Jitka ale začala bojovat. A tak mohlo v roce 2006 vzniknout chráněné bydlení pro dospělé autisty v Hřebči u Kladna. Jak se zde klientům žije a jak vypadá jejich běžný den? Proč a v čem jsou autisté jiní? Poslechněte si reportáž z tohoto místa v pořadu Mezi slovy v sobotu 7. března ve 22.10 (do 23.10).

Martin T. Zikmund, Jan Paulas a Luboš Kropáček jsou autory publikace Po cestách kamenitých. O životě, islámu a křesťanské víře. Novou knihu nakladatelství Vyšehrad představíme v Knihovničce Proglasu v neděli 8. března ve 13.20 (do 13.30).

Jaký je klášter Želiv a premonstráti v moderním životě? Dozvíte se z rozhovoru s želivským opatem Jáchymem Jaroslavem Šimkem v neděli 8. března v 17.00 (17.30). Nalaďte si relaci Křesťan a svět.

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 3. března v 18.00 mši svatou ze Slovenska prostřednictvím Radia Lumen; ve čtvrtek 5. března v 18.00 mši svatou z kostela Panny Marie Sněžné v Praze; v pátek 6. března v 18.00 mši svatou z kostela sv. Augustina v Brně; v neděli 8. března v 9.00 z kostela Panny Marie Pomocnice v Olomouci-Nové Ulici.

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz.