Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Lebky a kosti ze Sedlce čeká stěhování. Kostnice totiž prochází opravou


Datum:

Kostnice v Kutné Hoře Sedlci prochází rekonstrukcí. Kosterní výzdoba složená ze statisíců lidských kostí a desetitisíců lebek se proto bude stěhovat.

Lebky a kosti ze Sedlce čeká stěhování. Kostnice totiž prochází opravou

Střecha hřbitovní kaple Všech svatých, její krovy a terasy byly předmětem první fáze opravy objektu, která se uskutečnila již v letošním roce. Odborníci se dále zaměřují na odvlhčení zdiva a přemýšlí, jak naklánějící se památku zajistit staticky. Teprve potom se pustí do opravy interiéru a kosterní výzdoby, která se nalézá v podzemí pozdně gotické stavby.

Restaurátoři už mají jasno, s jakým počtem kostí a lebek budou muset pracovat. Spočítali, že ve čtyřech pyramidách a další výzdobě u stěn je složeno 56 až 60 tisíc lebek a 420 až 450 tisíc kostí. Jedná se ostatky obětí moru a husitských válek, které do stávající podoby srovnal řezbář František Rint v roce 1870. „Nejprve musíme zjistit, jak je kosterní výzdoba poskládána a upevněna. Pak jednotlivé sestavy rozmontujeme, uložíme do beden a odvezeme k očištění, zpevnění a dezinfikování vápennou vodou. Ten zásah nebude restaurátorský, ale spíše konzervátorský,“ uvedl restaurátor Tomáš Král s tím, že jenom rozebrání čtyř pyramid bude pro deset lidí znamenat nepřetržitou práci na rok a půl. Kosti, které nebude možné kvůli poškození vrátit zpět, budou nahrazeny replikami nebo kostmi z rezervních zdrojů.

Administrátor farnosti Kutná Hora Sedlec Pavel Tobek odhaduje délku opravy na osm až deset let. „Těch deset let bych bral jako velice dobrý výsledek. Opravovat budeme za provozu. Hlavně proto, že si na opravy musíme vydělat. Náklady se počítají v řádu desítek milionů korun,“ vysvětluje Pavel Tobek.

Sedlecká kostnice je jednou z nejnavštěvovanějších památek Středočeského kraje. Ročně ji navštíví více jak 250 tisíc návštěvníků. (peš)