Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskup: Oběti totalit jsou vzorem věrnosti Kristu


Datum:

Hradecký biskup Jan Vokál sloužil requiem za oběti totalitních režimů. Na konkrétních příkladech vyzdvihl především jejich věrnost Kristu a hodnotám pravdy.

Biskup: Oběti totalit jsou vzorem věrnosti Kristu

V podvečer státního svátku 17. listopadu 2014, v Den boje za svobodu a demokracii, sloužil královéhradecký biskup Jan Vokál v katedrále Svatého Ducha requiem za oběti totalitních režimů. V kázání připomněl konkrétní osudy kněží, kteří nám mohou být vzorem ve věrnosti křesťanskému životu.

Biskup Jan Vokál hovořil především o odkazu želivského opata Víta Tajovského, číhošťského faráře P. Josefa Toufara a v neposlední řadě i o jednom ze svých předchůdců na biskupském stolci arcibiskupu Karlu Otčenáškovi.

„Jmenovaní nám jsou vzorem tím, že v následování Krista zůstali věrni i přes okolnosti, které byly proti nim a vystavily je pronásledování a perzekuci. Opat Tajovský i arcibiskup Otčenášek se ve vězení snažili slavit Eucharistii, aby posílili svoji víru a vyjádřili základ svého křesťanského svátostného života postaveného právě na Eucharistii. Přestože se vystavovali nebezpečí a dalšímu zpřísnění pronásledování,“ řekl biskup a dodal, že například opata Víta Tajovského komunistický režim odsoudil za to, že nepodepsal prohlášení, kterým by lhal a zradil společenství věřících v Církvi.

„Podobným způsobem se zachoval i P. Toufar. Kdyby tvrdil, jak po něm komunističtí vyšetřovatelé žádali, že zinscenoval zázrak pohybu křížku na svatostánku, který sám ani neviděl, tak by lhal. Zůstal věrný pravdě a hodnotu pravdy zaplatil životem.“

Bohoslužba za oběti obou totalitních režimů 20. století se v Den boje za svobodu a demokracii stala v katedrále Svatého Ducha již tradicí. Po té letošní následovala slavnostní večeře v biskupské rezidenci, na kterou biskup Jan Vokál pozval nejen světícího biskupa Josefa Kajneka a generálního vikáře Mons. Josefa Sochu, ale i královéhradeckého primátora Zdeňka Finka, jeho náměstkyni Anetu Maclovou a rektora Univerzity Hradec Králové Josefa Hynka. (peš, foto: František Sladký)