Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Animátoři seniorů se sešli v Hradci Králové


Datum:

Více jak sto třicet animátorů seniorů přijelo do Hradce Králové na sedmé celostátní setkání. Načerpali náměty a povzbuzení pro další službu starým lidem.

Animátoři seniorů se sešli v Hradci Králové

Setkání začalo slavnostní bohoslužbou v kostele Nanebevzetí Panny Marie, kterou celebroval kardinál Dominik Duka. Poté se zúčastníci odebrali do Velkého sálu Nového Adalbertina, kde animátorská sešlost pokračovala přednáškovým pásmem.

"Snažili jsme se oslovit širší okruh lidí než jen samotné animátory. Chtěli jsme inspirovat všechny lidi dobré vůle, kteří sice nepůsobí přímo jako animátoři, ale chtějí pomáhat seniorům prožít stáří aktivně a smysluplně. Akce byla určena i seniorům, kteří již třeba ztrácejí fyzické síly, ale mohou být velkým přínosem skrze svoji aktivitu ducha," řekla vedoucí Diecézního centra pro seniory Veronika Čepelková.

Z Litomyšle přijela na celostátní setkání animátorů seniorů i Anna Matoušková, která se pomoci starým lidem věnuje již čtvrtým rokem. "Atmosféra byla skvělá a přednášky poutavé. Přednášející nám nabídli odlišné pohledy než jsou naše vlastní, zejména příběhy lidí, kteří potřebují hospicovou péči, byly až dojímavé. Velmi intenzivně jsem po setkání začala přemýšlet o generačním vývoji. Průměrný věk se prodlužuje, přibývá starých lidí a my stojíme před otázkou, jak s nimi zacházet a kdo se o ně bude starat. Najít si na tuto otázku vlastní odpověď, takové je poselství letošního sektání pro mě osobně," vyjádřila dojmy Anna Matoušková.

Setkání zakončil benefiční koncert finalisty soutěže Česko Slovensko má talent písničkáře Pavla Helana. "Výtěžek z koncertu věnujeme Domácí hospicové péči Oblastní charity Hradec Králové," uvedla za pořadatele Veronika Čepelková. (peš)