Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Začátek školního roku na církevních školách


Datum:

Žáci církevních škol zahájí školní rok účastí na bohoslužbách. Do Kutné Hory za nimi přijede biskup Jan Vokál.

Začátek školního roku na církevních školách

Je už ustálenou tradicí, že na začátku září navštíví vedení diecéze jednotlivé církevní školy a společně s pedagogy a žáky zahájí školní rok. Ani letošek nebude výjimkou. Všude se začíná v pondělí 1. září, pouze v Kutné Hoře se Mše svatá koná o den později, v úterý 2. září. V kostele sv. Jakuba ji bude od 9 hodin slavit hradecký biskup Jan Vokál.

Pomocný biskup Josef Kajnek bude sloužit Mši svatou v katedrále Svatého Ducha pro Základní a mateřskou školu Jana Pavla II. od 9 hodin. Mše svatá pro Biskupské gymnázium Bohuslava Balbína začíná v 8 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Celebrovat ji bude biskupský vikář pro církevní školství P. Karel Moravec.

Do Borohrádku pojede biskupský vikář pro pastoraci P. Jan Linhart. Mše svatá začne v 9 hodin v kostele sv. Michaela. V kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Skutči bude pro Gymnázium Suverénního řádu Maltézských rytířů sloužit Mši svatou generální vikář Josef Socha. Zde se začíná v 8 hodin.

Církevní gymnázium v Kutné Hoře je od 1. ledna v síti škol zřizovaných hradeckým biskupství nováčkem. Původní zřizovatel, sestry voršilky, se rozhodly město opustit a ponechat si pouze školy v Praze a v Olomouci. „Vzhledem k tomu, že gymnázium má již ve městě a regionu pevné místo a přáním všech ho bylo zachovat, převzalo zřizovatelskou funkci královéhradecké biskupství,“ řekla Stanislava Kučerová z odboru církevního školství.

Profil školy a její další směřování zůstává nezměněno. Gymnázium se podle slov ředitelky, Stanislavy Liskové, snaží stejně jako dříve vytvářet přirozené křesťanské prostřední, v němž vládne větší míra důvěry a vyšší etická úroveň. Usiluje o to, aby absolventi získali o církvi objektivní informace a byli schopni, vybaveni dostatečným argumentačním zázemím, je ve svém zaměstnání či veřejné angažovanosti dále předávat. 

(lb)