Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Vyšel průvodce výstavou k výročí diecéze


Datum:

Výstava Zapomenuté poklady z církevních sbírek má svého průvodce. Brožurka představuje exponáty a seznamuje s nejdůležitějšími okamžiky historie diecéze.

Vyšel průvodce výstavou k výročí diecéze

„Chceme, aby si návštěvník z výstavy odnesl něco trvalého, k čemu by se mohl v klidu domova vrátit. Průvodce výstavou si může kdykoliv otevřít a podle své chuti se seznámit s historií hradecké diecéze,“ řekla kurátorka výstavy Pavla Laštůvková.

Expozice se svým záběrem neomezuje pouze na dobu existence diecéze, ale reflektuje dějiny křesťanství ve východních Čechách i před rokem 1664. Historii přibližuje prostřednictvím atraktivních exponátů z církevních sbírek, které ve své většině nebyly dosud veřejnosti prezentovány. Každé z historických období reprezentují zvlášť vybrané artefakty. Například nejstarší dobu dokresluje tzv. Rohenická kasule zdobená vzácnou středověkou výšivkou s motivem Madony z konce 15. století. Unikátem je poprvé prezentovaný soubor osmi měděných matric z 18. století pocházející z dominikánské klášterní rezidence v Nových Dvorech u Kutné Hory. Návštěvníci si mohou zblízka prohlédnout milostnou oblékací sochu Madony z Hemže oblečenou do původních šatů z 18. století. Z doby episkopátu Josefa Doubravy se dochovala návštěvní kniha rezidence, která je nesporným svědkem toho, že biskupství bylo živým společenským centrem. Zcela osobní věci – brýle, hodinky – přibližují biskupa Karla Otčenáška, jehož návrat do diecéze byl zároveň i návratem církevního života do všedních dnů.

Výstavní síň Biskupství královéhradeckého

Velké náměstí 35

Vchod z uličky od schodiště Bono publico

Otevírací doba po dobu prázdnin pondělí – pátek: 9 – 17 hod.

Vstupné: základní 50 Kč, snížené 20 Kč (děti, studenti do 26 let, senioři)

Cena průvodce výstavou: 35 Kč


Výstava se uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.