Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskup se zúčastní svatořečení Jana Pavla II.


Datum:

Při nedělní slavnosti bude biskup Jan Vokál mezi koncelebranty. Janem Pavlem II. byl vysvěcen na kněze, poté pro něj třináct let pracoval ve Vatikánu.

Biskup se zúčastní svatořečení Jana Pavla II.

 

Při Mši svaté v neděli 27. dubna, kdy papež František ve Vatikánu svatořečí své předchůdce Jana Pavla II. a Jana XXIII., bude koncelebrovat i královéhradecký biskup Jan Vokál. Zavzpomíná při tom na své kněžské svěcení, které mu v roce 1989 v bazilice svatého Petra udělil právě papež Jan Pavel II. Dnešní hradecký biskup rovněž od roku 1992 pracoval ve vatikánském Státním sekretariátu, kde zažil třináct let pontifikátu polského papeže, byl také například členem delegace při obou jeho návštěvách v České republice (fotografie u článku je z cesty v roce 1997).

 

Do Říma na nedělní slavnost míří stovky českých poutníků, jejichž cestu organizuje poutní centrum hradeckého biskupství. Kromě biskupa Jana Vokála je doprovodí i pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, emeritní pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk, olomoucký arcibiskup Jan Graubner a desítky kněží.


Pro české poutníky budou společně sloužit Mši svatou v pondělí 28. dubna v 17:00 v chrámě sv. Marcelina a Petra v ulici Merulana, který je titulárním kostelem kardinála Dominika Duky. Už od 16:15 se tam poutníci sejdou k modlitbě za národ.

 

Nedělní kanonizační Mši svatou bude od 9:50 živě přenášet Česká televize na programu ČT2 a také televize Noe.