Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Vzpomínková slavnost na děkana Jana Selichara


Datum:

V Rybné nad Zdobnicí se konala v neděli 20. listopadu 2011 vzpomínková slavnost k uctění 70. výročí úmrtí děkana Jana Selichara.

Vzpomínková slavnost na děkana Jana Selichara

Hlavním celebrantem mše svaté byl královéhradecký biskup Josef Kajnek. Po mši svaté přítomní vyslechli vzpomínku na děkana Selichara od starostky obce Marie Valáškové a českotřebovského děkana Miloše Kolovratníka. Poté účastníci přešli v průvodu k Selicharovu hrobu uctít krátkou modlitbou jeho památku.

Jan Selichar (1858 Solnice – 20. 11. 1941 Rybná nad Zdobnicí) byl osobností a mecenášem. Když kaplanoval v Kameničkách u Hlinska, byl na tamní faře hostitelem významných osobností, např. historika Jaroslava Golla, právního vědce Emanuela Tilsche, z malířů např. Bohuslava Dvořáka, Otakara Nejedlého, Františka Kavana a Antonína Slavíčka. V románu K. V. Raise  Západ je Jan Selichar páterem Voříškem, byť sám spisovatel ho v jednom rozhovoru  ztotožnil s postavou kaplana Letošníka.  

Do tehdejší Německé Rybné, nyní Rybné nad Zdobnicí, přivedl po svém přeložení v roce 1908 nejen Antonína Slavíčka, ale taky Jana Trampotu, Josefa Hubáčka, Bedřicha Piskače, Bořivoje Žufana, Miloslava Hégra, Vincence Beneše, Václava Špálu i Herberta Masaryka. Faru navštívil i TGM a prohlédl si v ní i knězovu sbírku obrazů, jež se později stala Galerií děkana Jana Selichara jako jedna z nejstarších a respektovaných institucí tohoto typu ve východních Čechách.

fotogalerie