Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Diecéze se rozloučila s arcibiskupem Karlem Otčenáškem


Datum:

Mons. Jan Vokál celebroval 3. června 2011 v katedrále Svatého Ducha zádušní mši svatou za svého zesnulého předchůdce.

Diecéze se rozloučila s arcibiskupem Karlem Otčenáškem

Necelé tři týdny po svém uvedení do úřadu diecézního biskupa královéhradecké diecéze vedl dnes 3. června 2011 Mons. Jan Vokál zádušní mši svatou za svého předchůdce arcibiskupa Karla Otčenáška, emeritního biskupa královéhradeckého, který zemřel v pondělí 23. května 2011. Posledního rozloučení se zúčastnila řada významných osobností z církevního i veřejného života a velký zástup věřících.

 

Hradec Králové (CZ): V katedrále Svatého Ducha se sešli biskupové z Čech, Moravy, Slezska a sousedních zemí, významní představitelé veřejného života, příbuzní a přátelé zesnulého a velký počet věřících z královéhradecké diecéze i odjinud, aby se rozloučili s milovaným arcibiskupem Karlem Otčenáškem a vyjádřili Bohu vděčnost za jeho 66 let kněžské a 61 let biskupské služby pro českou církev a český národ. Přítomní, kteří se nevešli do zcela zaplněné katedrály, sledovali bohoslužbu na obrazovkách na Velkém náměstí a v kostele Nanebevzetí Panny Marie.
Mezi vzácnými hosty nechyběli odcházející apoštolský nuncius v ČR arcibiskup Diego Causero, zmíněná řada biskupů, primátor města Hradce Králové MUDr. Zdeněk Fink, ministr financí ČR Ing. Miroslav Kalousek, ministr zdravotnictví MUDr. Leoš Heger, ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Jindřich Forejt, velvyslanec Polské republiky v ČR Jan Pastwa, představitelé Konfederace politických vězňů, Orla, Junáka a Vojenského a špitálního řádu Svatého Lazara jeruzalémského, akademické obce a mnoha dalších institucí.
Homilii pronesl nástupce arcibiskupa Karla Otčenáška na stolci královéhradeckého biskupa současný pražský arcibiskup Dominik Duka, který na otce Karla vzpomněl jako na svatodušního člověka, jež byl plný dobroty a lásky k lidu a vlasti a také připomněl jeho myšlenku univerzálního spřátelování. Jménem všech také arcibiskupovi Karlovi poděkoval za to, jak celý život hledal dobro pro druhé.
V závěru mše svaté zazněly kondolenční pozdravy. Apoštolský nuncius Diego Causero přečetl pozdrav Svatého otce Benedikta XVI., který ocenil věrnou, radostnou a pracovitou službu arcibiskupa Otčenáška. Kondolenční slova prezidenta republiky Václava Klause tlumočil pan Jindřich Forejt: “Jeho životní příběh, občanské postoje a bohaté zkušenosti byly a zůstávají jistě nejen pro mě velkou inspirací“. Primátor města Hradce Králové Zdeněk Fink poděkoval za všechny občany města, že do jejich dějin arcibiskup Karel vtiskl hluboký, nezapomenutelný otisk. Jménem vlády ČR vzdal hold svědectví arcibiskupa Otčenáška ministr financí Miroslav Kalousek, který ho vyzdvihl jako vzor lásky a naplno vykonávaného povolání služby druhým. Předsedkyně Konfederace politických vězňů MUDr. Naděžda Kavalírová připomněla, jak měl arcibiskup Karel pro všechny bratrské porozumění a žil vzájemným spřátelováním. Marie Gottfriedová, zastupitelka severočeského města Trmic, ve kterém byl Karel Otčenášek 20 let ve vyhnanství, mu děkovala za strhující příklad člověka, který se nenechal zlomit a který s elánem a houževnatostí burcoval lidi, aby si i během období nesvobody uhájili svou víru.
Nový královéhradecký biskup Jan Vokál, jehož uvedení do úřadu se zesnulý arcibiskup Otčenášek ještě dočkal, na závěr poděkoval všem, kteří na sklonku života otci Karlovi posloužili v době jeho nemoci. Poslední rozloučení se zemřelým, které vedl světící biskup královéhradecký Josef Kajnek, se konalo u kříže před katedrálou Svatého Ducha, aby se ho mohli zúčastnit i ti, kteří se z kapacitních důvodů nevešli na zádušní mši svatou do katedrály. Poté byla rakev se zesnulým uložena do katedrální krypty. Zádušní mše svatá byla také přenášena televizí Noe a radiem Proglas.
Slavnostního rozloučení se zúčastnilo odhadem přes dva tisíce lidí.
 
Fotogalerie zde. Pamětní obrázek zde.