Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Studentský klub Salaš - P. Jan Linhart: Krize kněžské duše


Datum:

V rámci pravidelného středečního setkání vysokoškolských studentů proběhla 20. 10. 2010 beseda s P. Janem Linhartem, spirituálem kněžského konviktu v Olomouci.

Studentský klub Salaš - P. Jan Linhart: Krize kněžské duše

Mluví se o krizi dětské duše, o krizi ženské a mužské duše, o krizi v manželství, ale může si dovolit prožívat krizi i tak ctěná osoba, jako je kněz? Do reality kněžského života nás osobitým způsobem uvedl ve středu 20. října spirituál kněžského konviktu v Olomouci P. Jan Linhart.

I přesto, že nás všichni vyzývají k úctě vůči kněžím, jakožto strážcům Božích tajemství, kladl nám především na srdce, abychom v každém duchovním otci viděli obyčejného hříšného člověka, který, stejně jako ostatní, prožívá starosti běžných dnů. Skutečným knězem je Kristus a všichni ostatní se "jen" na Jeho kněžství podílejí, proto je potřeba podívat se na život kněze reálně a tak k němu i přistupovat. A právě fakt, že si Bůh za své pomocníky povolává nedokonalé osobnosti, dokazuje podle slov otce Linharta Jeho odvahu a smysl pro humor.

Přiznat si, že kněz není dokonalý, je však mnohdy větší problém i pro něj samotného. I kněz se musí pokorně snížit před Pánem, uvědomit si svou slabost a připustit, že právě skrze ni se může stát Bůh pro lidi bližší a dotknutelný.

K závěru pak zdůraznil tolik potřebnou komunikaci farníků s jejich knězem, protože i on často potřebuje pomoc a oporu, a poprosil všechny účastníky tohoto příjemného večerního setkání, aby se za všechny kněze modlili.

Možnost diskuze otevřela prostor především pro otázku, které se P. Linhart do této doby úspěšně vyhýbal, a sice zdobrovolnění celibátu. Ačkoliv náš host přiznal, že má k manželství velikou úctu a že představa vlastní rodiny by byla krásná, je ve skutečnosti spokojený a na svém stavu by nic neměnil. Na výzvu jednoho z nás také stručně převyprávěl působivý příběh svého povolání, o němž sám řekl, že bylo jako korek ve vodě, který zašlápnete a držíte ho pod vodou, později však na něj zapomenete a on opět vyplave nahoru.

P. Linhart zaujal především svou otevřeností a ochotou hovořit o skutečnostech, o kterých se mnozí z jeho řad mluvit neodváží. I díky tomu jsme v něm mohli vidět obyčejného člověka a jednoho z nás.

Lída Dršková

program Studenstkého klubu Salaš na zimní semestr

Studenstký klub Salaš