Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Rozhovor s velitelem mise Voda pro Haiti Mgr. Jiřím Kučerou


Datum:

Který zanedlouho odletí zahájit vrtací práce do nejchudších oblastí na Haiti.

Rozhovor s velitelem mise Voda pro Haiti Mgr. Jiřím Kučerou

Rozhovor s velitelem mise projektu Praga-Haiti Mgr. Jiřím Kučerou. Mise druhé etapy nazvané Voda pro Haiti má za úkol zahájit realizaci vrtání studní v nejchudších oblastech na Haiti. Více informací na www.praga-haiti.cz.

Ahoj Jirko, jsi členem, vlastně šéfem mise, která odletí v nejbližších dnech na Haiti, aby zahájila výstavbu studní s pitnou vodou. Můžeš se nám trochu představit?

Upřímně nevím, co bych měl říci. Je mi 31 let a stále si myslím, že je na čem pracovat – myslím tím poznávání sebe sama. To mě asi hodně charakterizuje. Často chci vidět pod povrch dění. Jsem zvědavý a tvrdohlavý. Před 4 lety jsem si vzal za ženu dívku, která je podobně postižená jako já. Oba nás to táhne k překračování vlastních stínů. Jsme katolíci, ale ne nijak příkladní, prostě se snažíme.  Minulý rok jsem dokončil terapeutický výcvik. Jsem ředitelem „neziskovky“, která podporuje plné prožití dospělosti lidí s mentálním postižením, a zároveň zakladatelem o. s. FIDCON, které realizuje projekt Praga-Haiti. Neměl bych zapomenout na to, že díky svému skautování jsem se vlastně dostal také k vedení lidí. Na to téma dnes také připravuji workshopy a semináře. Stále také pracuji pro skauty -  jednak spolupracuji v týmu celorepublikové vzdělávací akce (připravujeme dospělé vedoucí na kvalifikovanou práci s dětmi), občas také vypomůžu skautům v Praze - Zbraslavi. Povoláním nejsem ani vrtař, strojař ani ekonom. Jsem etoped – pedagog obtížně vychovatelných dětí J.

Co bude tvým hlavním úkolem na misi?

Jednak mám zabezpečit základní zázemí pro náš tým. Zajistit, aby se vše dobře rozjelo, fungovalo a na konci jsme mohli představit výsledky. Za FIDCON musím zjistit možnosti dalšího působení na Haiti. Jsme v situaci, kdy si klademe otázku, co uděláme po dvou etapách projektu a jaké řešení zvolíme pro to, aby technika námi vyslaná na Haiti sloužila maximálně efektivně.

celý rozhovor

Rozhovory s dalšími členy mise budeme postupně uveřejňovat na stránkách www.praga-haiti.cz.