Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Farnost u sv. Jakuba v Kutné Hoře žije již 600 let


Datum:

Letošní oslavy 600. výročí farnosti u sv. Jakuba v Kutné Hoře vyvrcholily o víkendu 24. a 25. července,

Farnost u sv. Jakuba v Kutné Hoře žije již 600 let

tedy na svátek jejího patrona. Jejich začátek se však odehrál již 20. července, přesně ve výroční den založení farnosti, kdy zde byla odsloužena mše za odpuštění a smíření.

Dějiny i v kutnohorském případě ukázaly svojí žertovnou tvář, kdy bula z roku 1410 potvrzující existenci farnosti se sídlem u dnešního jakubského kostela vyšla z kanceláře pisánského vzdoropapeže Jan XXIII. Oba víkendové dny přinesly bohatý program, který zdejší farníci pečlivě připravovali po dlouhé měsíce. V sobotu dopoledne měli návštěvníci oslav možnost využít prohlídky kostela sv. Jakuba.

Výkladem ji doprovodil dr. Aleš Pospíšil, pracovník kutnohorské pobočky Národního památkového ústavu. Svatostánek poté zůstal otevřený k individuálním prohlídkám po celý den. Stejně tak byly zpřístupněny návštěvníkům prostory budovy arciděkanství, včetně historických sklepů. Odpoledne byl na programu koncert jazzové kapely Bohumila Dvořáka a jeho přátel.

V samotném chrámu probíhaly dětské soutěže, které připravila skupina mladých farníků. Sobotní večer vyvrcholil varhanním koncertem prof. Karla Paukerta, rodáka ze Skutče, nyní žijícího v USA. Do svého programu zařadil jak renesanční skladby italských mistrů, tak také díla J. S. Bacha, F. Liszta či současného skladatele J. Temla.

Neděle na svátek sv. Jakuba začala slavnostní mší, celebrovanou od devíti hodin P. prof. Petrem Piťhou. O hudební doprovod se postaral královéhradecký vokální soubor Gentlemen Singers. Velkým odpoledním lákadlem se stala prohlídka zcela výjimečně zpřístupněných svatobarborských zvonů ve věži Jezuitské koleje. Odborný výklad u nich podával kampanolog Národního památkového ústavu, Mgr. Petr Vácha. Pro děti pak

Víťa Marčík a Adam Berger připravili přímo před arciděkanstvím loutkové divadélko „Já to jsem“.

V Českém muzeu stříbra na Hrádku probíhaly výstavy „600 let farnosti u Svatého Jakuba“ a „Neznámí světci Kutnohorska“ odpoledne zpestřila program přednáška prof. Piťhy na téma „Středověk měl své svaté – nám chybí vzory“. Její podtitul „O významu sv. Jakuba a sv. Barbory v životě Kutné Hory“ pak dával tušit, že se bude hovořit o světcích, bez nichž si nelze Kutnou Horu představit.

Velký zájem, který víkendové oslavy vzbudily nejen u věřících, ale i mimo okruh farníků a u návštěvníků města, je jistě potěšením i úspěchem všech, kdo se na přípravách jakkoli podíleli. Podařilo se totiž ukázat, že kutnohorská římskokatolická farnost není ve městě přítomna jen minulostí svých středověkých chrámů, ale že je živým a otevřeným společenstvím, vědomým si šestisetletých tradic svých předků.

Lukáš Provaz